BIH

Djevojčica iz doma za primjer: Ilvanin talent prepoznao i Nogometni savez

Ilvana s direktoricom Dalidom Demirović (lijevo) i odgajateljicom Medihom Brkan: Sve uradila sama

M. HODŽIĆ

13.2.2018

Ilvana Begović (15) iz Jablanice od svoje sedme godine je u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u okviru Javne ustanove „Dječiji dom“ Mostar. Odgajatelji su, čim je stigla u dom, primijetili da Ilvana pokazuje veliku ljubav prema nogometu i da se ne razdvaja od lopte te su je, prema njenom afinitetu, usmjeravali u tom pravcu.

Već pet godina Ilvana aktivno igra nogomet u mostarskom ženskom nogometnom klubu „Emina“, a svakodnevno trenira najmanje dva sata.

Velika podrška

Uzor joj je Ronaldo, dribla čak i dječake i ne vodi evidenciju o golovima koje je postigla, a omiljena pozicija na terenu joj je desno krilo.

Glas o njenom talentu stigao je i do Nogometnog saveza (NS) BiH iz kojeg joj je nedavno stigao poziv da učestvuje na njihovom zimskom kampu ženske U-16 reprezentacije održanom u Zenici.

- Bila sam presretna kada je stigao poziv. Moja životna želja je da igram za žensku reprezentaciju i nadam se da će me iz NSBiH zvati da igram s njima – govori Ilvana.

Ova učenica prvog razreda mostarske Srednje ekonomske i ugostiteljsko-turističke škole ističe da je, osim nogometa i škole, ništa više ne zanima te da daje sve od sebe da bude dobar igrač.



Nada se da će uspjeti ispuniti svoj san

- Ljubav prema lopti javila se sasvim slučajno. Gledala sam dječake kako igraju, svidjelo mi se i tako sam počela. Trener Zijo Tojaga i njegova supruga Sevda, predsjednica „Emine“, velika su mi podrška. Naravno, imam podršku u Domu, oni su mi kao porodica, a bodre me i profesori u školi - ističe ova vrijedna djevojčica.

Poziv za Ilvanu na okupljanje najboljih seniorki u državi njene odgajatelje i cijeli kolektiv Dječijeg doma nije ostavio ravnodušnim. U ovoj ustanovi svi su ponosni na Ilvanu, govoreći da ona može biti primjer svim mladim ljudima kako da ispune slobodno vrijeme i ne krenu lošim putem. Inače, Ilvana nema stipendiju ni s jednog nivoa, iako je dijete iz doma s rijetkim talentom.

Trud se isplati 

- Sve je postigla svojim trudom i radom i niko joj ništa nije poklonio. Njen primjer je poruka za sve djevojke i momke u BiH da se trud uvijek isplati - ističe uz suze radosnice njena odgajateljica Mediha Brkan.

Direktorica JU „Dječiji dom“ Dalida Demirović također hvali Ilvanu, ističući da je ona dijete za primjer. Nada se da će uspjeti ispuniti svoj san.

- Ona je neko ko ozbiljno shvata svoje obaveze. Vjerujem da se u Zenici pokazala u najboljem svjetlu i sada nam ostaje samo da čekamo poziv - dodaje Demirović, naglasivši da se svi štićenici doma bave određenim sportom.



Najpopularniji sport u domu

- Škola je na prvom mjestu, a sport odmah iza toga. Naša djeca, osim u „Emini“, treniraju i u FK Velež, Fortuni, Donjoj mahali, u bokserskom klubu, plivačkom klubu „Orka“, u plesnom klubu „Flash“... Bitno je da vode zdrav život i da treniraju, a u cijeloj toj priči imamo ogromnu podršku trenera koji dolaze po djecu, voze ih, kupuju im opremu. Imamo 35 štićenika i bilo bi nemoguće da sami realiziramo sve te aktivnosti - kaže Demirović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.