BIH

Bijeljina: Kad se domaćinu rodi sin, običaj je bio da organizira trke konja

Jovanović: Narodne trke

LJ. LJUBOJEVIĆ

14.2.2018

Zaljubljenici u dobre konje i konjički sport okupili su se tokom proteklog vikenda u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine.  

Bez uvjeta

Đojo Krstić, jedan od najstarijih članova Konjičkog kluba „Semberija”, formiranog davne 1931. godine, podsjetio je na stogodišnju tradiciju konjičkog sporta u Semberiji.

Hroničari navode da je 1893. godine bijeljinski odgajivač rasnih trkaćih konja Salihbeg Salihbegović, veleposjednik iz Bijeljine, učestvovao na konjičkoj trci od Bihaća do Sarajeva. Prve konjičke trke organizirane su u Bijeljini 1897. godine.

- Imajući u vidu dugogodišnju tradiciju, klub nije zaslužio stanje u kakvom se danas nalazi. Ne posjeduje vlastite prostorije, neriješen je status hipodroma na Obriježi, koji se tako zove samo na papiru. Prije stotinu godina Bijeljina je imala ograđen prostor na hipodromu, a danas nema ni elementarne uvjete za organiziranje konjičkih trka - kaže Krstić.

Stanislav Jovanović, istinski zaljubljenik u konje i konjički sport, kaže da su nekad u Semberiji organizirane takozvane narodne trke konja.

Dolaskom Austro-Ugarske na ove prostore uvedena su i nova pravila u konjičkom sportu.


Čeze s dva točka, takozvane sulke

Značajni datumi

- Narodne konjičke trke organizirane su povodom značajnih datuma i praznika. Običaj je bio da, kada se domaćinu rodi sin, on organizira konjičke trke. Vijesti o lijepim događajima prenosile su se na konjičkim trkama - kazao je Jovanović te dodao da su se konjičke trke nekada zvale “konjotrk”, kao i da su organizirane trke čeza s dva točka, takozvanih sulki.

Vidić novi predsjednik  

Na sjednici Skupštine Konjičkog kluba „Semberija“ za novog predsjednika Upravnog odbora kluba, umjesto dosadašnjeg Čedana Pavlovića, izabran je Grozdan Vidić. On će na tom mjestu biti naredne četiri godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.