BIH

Sanitarni ispektori imaju pune ruke posla: Na policama u Sarajevu hrana puna bakterija, kvasaca, plijesni....

A. NUHANOVIĆ

13.2.2018

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo tokom prošle godine dobili su 738 prijava koje se odnose na uočene nepravilnosti u prometu hranom.  

Potvrdila je to za „Avaz“ Vildana Brdarić, viši stručni saradnik za informisanje, kazavši da su najčešći prekršaji konstatovani u okviru provedenih inspekcijskih nadzora bilo po prijavi ili službenoj dužnosti na neodgovarajuće uslove čuvanja hrane, isteklog roka upotrebe, kao i neodržavanje higijene uređaja, prostora i opreme.

Nepotpune deklaracije

- Među konstatovanim prekršajima je i promet hranom koja nije ili je nepotpuno deklarisana, te nedostatak dokumentacije koja dokazuje ispravnost i kvalitet, te sljedivost hrane do mjesta porijekla. Hrana u ovim slučajevima se cijeni zdravstveno neispravnom, kao i hrana kod koje se laboratorijskim ispitivanjem utvrdi prisustvo bioloških, hemijskih i drugih agenasa koji su štetni za zdravlje ljudi – navela je Brdarić.


Brdarić: Nekoliko stotina prijava

U okviru provedenih kontrola, kao i službenog uzorkovanja, kantonalni inspektori su rokom prošle godine na području Kantona Sarajevo na laboratorijsku analizu uzeli ukupno 8.294 uzoraka hrane i briseva ruku, radnih površina, opreme i pribora za rad, kao i predmeta koji dolaze u kontakt s hranom.

- Neusklađenosti su utvrđene kod ukupno 137 uzoraka, od čega se najveći udio neusklađenosti, u procentu većem od 91,00 posto, odnosi na mikrobiološke parametre, odnosno bakterije, kvasce i plijesni, dok se ostatak odnosi na fizikalno-hemijske parametre – kazala je Brdarić.

Prekršajni nalozi  

Otkrila je i da je zbog utvrđenih nepravilnosti subjektima u poslovanju s hranom u protekloj godini izdata ukupno 694 prekršajna naloga u iznosu od 812.733 KM.

- Od toga je Inspektorat veterinarske inspekcije izrekao 215 novčanih sankcija sa iznosom od 362.875 KM, dok su sanitarni i inspektori za hranu izdali 479 prekršajnih naloga u iznosu od 449.858,00 KM. Pored ovih, subjektima u poslovanju s hranom, izrečene su i upravne mjere, odnosno 556 rješenja o otklanjanju utvrđenih nedostataka, 12 rješenja o privremenoj zabrani rada, te sedam o zabrani prometa zdravstveno neispravnim namirniciama – kazala je Brdarić. 

Dodaje i da su veterinarski inspektori u skladu sa zakonskim ovlaštenjima i prema činjenično utvrđenom stanju, donjeli 37 rješenja kojim je zabranjen promet i upotreba 42.624 kilograma proizvoda životinjskog porijekla i sirovina, koji su neškodljivo uništeni, pod inspekcijskim nadzorom.

- Radi zaštite zdravlja i interesa potrošača kantonalni veterinarski, sanitarni i inspektori za hranu nastavljaju intenzivne kontrole usmjerene na zdravstvenu ispravnost hrane u prometu i proizvodnji.Napominjemo da novčane kazne propisane Zakonom o hrani za fizička lica iznose od 1.250 KM, a za pravna lica od 7.500 do 100.000 KM – navela je Brdarić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.