BIH

SDA danas o Konakoviću, stranka se nastavlja osipati

K. KEŠMER

14.2.2018

Smjena Konakovića ili ne? Pitanje je koje će vjerovatno danas dobiti svoj odgovor. Naime, izlazak premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića iz SDA iniciralo je sjednice dva važna stranačka tijela koje bi trebale biti održane danas – Izvršnog odbora SDA KS i Predsjedništva SDA.

Oba tijela razmatrat će eventualno pokretanje procedura smjene šefa Vlade KS. Kako nam je potvrdio jedan od članova Izvršnog odbora, sjednica će biti održana danas u 14 sati, dok će Predsjedništvo SDA zasjedati dva sata nakon toga.

- Izvršni odbor prvi će razmatrati daljnje korake, nakon toga će zaključci biti poslani u Predsjedništvo stranke, koje će ih, također, razmatrati. Ruke će se brojati i, prema onome što se do sada zna, ići će se na smjenu Konakovića - naveo nam je jedan od članova Izvršnog odbora SDA KS.

Inače, unutarstranačkim previranjima i kadrovskom osipanju SDA tu nije kraj. S Konakovićem su iz SDA istupila još tri poslanika u Skupštini, kao i veći broj vijećnika iz sarajevskih općina. Nadalje, raskol se jučer iz Sarajeva počeo širiti i u drugim gradovima, tačnije u Zenici. Iznenada je jučer stiglo i saopćenje SDA u kojem se obavještava javnost da su iz stranke isključili Omera Škalju, poslanika u Federalnom parlamentu, te Miralema Redžića, Kemala Efendića i Selmira Čolakovića.

Kako je navedeno u saopćenju, Škaljo je isključen iz stranke jer je radio mimo Statuta uzimajući protupravno otpremninu od 15.000 KM, dok su Redžić, Efendić i Čolaković navodno šurovali s Nezavisnom blokom.

Ipak, indikativna je spora reakcija SDA u vezi sa Škaljom, jer je on otpremninu uzeo još u decembru prošle godine. Kako saznajemo, stvarni razlog njegovog isključena leži u neslaganjima sa stavovima Centrale u Sarajevu. Kako bi spriječila da je poznatiji članovi sami napuštaju, SDA je odlučila sama to odraditi kako bi sve izgledalo kao „unutrašnja čistka“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.