BIH

Hačinson: Vrata NATO-a otvorena i za BiH

Hačinson: Pozdravili bismo odluku da BiH uđe u NATO

S. NUMANOVIĆ

14.2.2018

Nadam se da će BiH nastaviti s reformama koje su joj potrebne te da će biti u stanju napraviti plan kojim će početi svoje pristupanje NATO-u, poručila je jučer, tokom brifinga za grupu evropskih novinara, stalna predstavnica SAD pri ovom vojnom savezu u Briselu Kej Bejli Hačinson (Kay Bailey Hutchison).

U posebnom brifingu za grupu evropskih novinara, među kojima je bio odabran i „Avaz“, Hačinson je, govoreći o BiH, istaknula da politika otvorenih vrata NATO-a važi i za našu državu.


Naš partner

- BiH je jedan od naših partnera. S vašom zemljom radimo na tome da dođete u poziciju da nam se, ako to odlučite, možete priključiti. Naravno da bismo podržali i pozdravili takvu odluku - istaknula je ona. 

Posebno je naglasila i da SAD „imaju veoma jake veze sa BiH, koje su godinama građene“.

- Vašu sam zemlju više puta posjetila i dok sam bila senator SAD - kazala je ona.

Ambasadorica Hačinson najavila je sastanak Ministarskog vijeća NATO-a ove sedmice, ali i samit Alijanse naljeto u Briselu, gdje će prisustvovati šefovi država članica ovog saveza. Odgovarajući na jedno od pitanja ruskih novinara, ona je istaknula i da je ovaj vojni savez zainteresiran za saradnju s Rusijom.

- Želimo dobre odnose s Rusijom, ali da bi se to desilo, potrebno je da se njihovo ponašanje promijeni i pokaže spremnost da se provedu sporazumi koje je i sama Rusija napravila - navela je ambasadorica SAD pri NATO-u.

Tješnja saradnja

Ona je, odgovarajući na pitanje lista „Bild“, pohvalila i saradnju koju SAD i NATO imaju s Njemačkom. Najavila je još tješnju saradnju sa EU te otvaranje novih štabova NATO-a na području Evrope.

Makedonija treba riješiti problem imena

Odgovarajući na pitanje novinara iz Makedonije o članstvu te države u Alijansi, ambasadorica Hačinson istaknula je da „SAD snažno podržavaju ambiciju Makedonije za članstvo“. Dodala je i da njena zemlja posreduje u rješavanju tog pitanja.

- Kada se ono riješi, mi ćemo analizirati sve reforme koje su provedene. Makedonija je jedna od potencijalno najspremnijih država da bude sljedeća članica. SAD su na tome predano radile. U ovom momentu, pitanje imena velika je prepreka - rekla je ona. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.