BIH

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović primio predstavnike "Hidrogradnje": To što Vlada nema para, radnike ne zanima

A. Kuburović

Piše: A. Čengić

14.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović primio je danas predstavnike bivših radnika firme u stečaju "Hidrogradnja" d.d. Sarajevo. Tom prilikom Dunović je istaknuo da problem radnika mora riješiti.

- Obeshrabreni radnici "Hidrogradnje“" već 90 dana pokušavaju svoja prava ostvariti na ulici jer, nažalost, predstavnici Vlade nemaju sluha za njihov problem, a čak ni volje. Ti problemi nisu nastali jučer, oni se dešavaju već četiri mandatna perioda. Ovo je četvrta vlada koja nasljeđuje njihov problem, a ne rješava ga – kazao je Dunović.

Radnici "Hidrogradnje" od 2003. godine nisu dobili plaću s doprinosima. Dobivali su plaću, kako je kazao Dunović, onako kako ni privatne kompanije ne mogu raditi, a očigledno kompanije s većinskim vlasništvom Vlade FBiH to mogu.

- Već 15 godina radnici nemaju penziono i zdravstveno osiguranje, topli obrok... Sva problematika je teška i ide na štetu radnika. Međutim, oni su u još goroj poziciji. Radnici nisu dobivali plaću ili su je dobivali bez doprinosa. Nakon stečaja 2016. godine većina radnika je poslana na biro, neki se ne mogu penzionirati. Ono što oni pokušavaju na ulici, to je jedan minimum minimuma. Oni, razumijevajući tešku ekonomsku situaciju, traže osam svojih plaća, a Vlada FBiH ne želi razgovarati o tome. Razumijemo da nema para, ali radnike "Hidrogradnje", a ni mene to ne zanima – dodao je Dunović.

Jedan od obeshrabrenih radnika „Hidrogradnje“ Jasmin Arifić kazao je da su njihovi osnovni zahtjevi penzioniranje 272 radnika, da im se isplati od 36 neisplaćenih plaća njih osam, i da im se isplati otpremnina.

- U ovih 90 dana, koliko smo na ulici, tražimo da se jednom održi sastanak s premijerom, resornim ministrom i ministrom za boračka pitanja. Do sada nisu imali sluha prema nama, i mogu im poručiti da nećemo odustati od zahtjeva. I dalje ćemo biti na ulici, ako treba opet ćemo štrajkovati glađu – kazao je Arifić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.