Vogošća: Deminiranje dva miliona kvadratnih metara rizične površine

Fena
14.02.2018 12:56

Služba Civilne zaštite Općine Vogošća intenzivno vrši pripreme za predstojeću sezonu deminiranja.

Uz plansku dokumentaciju koja prati pripreme, važno je naglasiti da se u 2018. godini saradnja nastavlja s Ambasadom Njemačke u BiH, jednim od vrlo važnih donatora procesa deminiranja. Udružujući finansijska sredstva, bit će realiziran projekt deminiranja oko 2.000.000 kvadratnih metara rizične površine, novom metodom MSP.

Općina Vogošća putem službe Civilne zaštite, u saradnji sa Centrom za uklanjanje mina u BiH (BH MAC), na lokalitetu Kremeša vodi aktivnosti na izradi projekta za deminiranje minski sumnjivog područja (projekat MSP-a).

Projekt će se realizirati na širem području koje će obuhvatiti trenutnu sumnjivu i rizičnu površinu koja se nalazi između naselja Kremeš, Ljubina, Garež i dalje Dubovom kosom prema koti Bećirevac.

- S tim u vezi, mole se građani koji posjeduju određene informacije o postojanju minsko-eksplozivnih sredstava na tom lokalitetu da obavijeste Službu Civilne zaštite Općine Vogošća, jer će te informacije biti od velike koristi za izradu projektne dokumentacije za deminiranje planirano u 2018. godini, za šta su osigurana finansijska sredstva.

Sve informacije građani mogu dostaviti Službi i telefonom, pozivom na broj 033/586-417 svakog radnog dana od 08.00 do 16.00 sati ili putem e-maila: [email protected]” – pojasnio je Nermin Hajro, pomoćnik načelnika Općine Vogošća u Službi civilne zaštite Općine Vogošća.

U Službi su napomenuli da bi deminiranje lokaliteta Kremeša prema koti Bećirevac trebalo početi krajem juna ili u julu ove godine, saopćeno je iz Općine Vogošća.

NA VRH