BIH

Turistička pruga Jajce - Jezero koštala bi pet miliona maraka

Izgradnja pruge koja bi povezivala Jajce i Jezero ima velik turistički potencijal

E. CRNKIĆ

15.2.2018

Jajčanin Zijad Plivac autor je knjige „Posljednji zvižduk“, u kojoj oslikava način življenja i mnoge druge stvari vezane za željezničku prugu Jajce - Šipova, koja je ukinuta 3. juna 1973. za putnički saobraćaj, dok je teretni promet obustavljen do 1. juna 1975. godine. 

U knjizi je naveo i ideju da se na mjestu nekadašnje uskotračne pruge uspostavi turistička linija Jajce - Jezero.

- Izgradnja takve pruge nije utopija niti je pusta želja, već realnost i čak imperativ. Novca za ovakve projekte ima. Čak taj novac čeka da se utroši na ovakve projekte. Sve ostalo je do volje načelnika i članova Općinskog vijeća Jajce - govori Plivac.

Dodaje da bi finansijski troškovi projekta izgradnje turističke pruge, prema nekim procjenama, iznosili oko pet miliona KM.

Dodaje da je ukidanje nekadašnje uskotračne pruge na njega ostavilo dubok trag, budući da mu je otac bio mašinovođa te da mu je to bio motiv da napiše knjigu.



Plivac: Dubok trag

- Svi muškarci u Jajcu tada su bili veoma zabrinuti i razočarani. Sjećam se, moja majka i druge žene su „kršile“ ruke i plakale. U Jajcu je do dan-danas ostao muk, privredno nazaduje. Nekadašnji jaki životni jajački damari gotovo su utihnuli - govori nam Plivac.

Dodaje da je razvoj Jajca uveliko ovisio o pruzi koja je izgrađena 1895. godine.

- Zaboraviti da je jajačka regija velikim dijelom živjela od željeznice i uživala blagodati željeznice punih 80 godina bio bi prevelik apsurd. I danas, iako odavno željeznice nema, Jajce dobrim dijelom živi od bivše „Elektrobosne“ (1897.), koja nikad ne bi bila izgrađena da prethodno nije izgrađena željeznička pruga - ističe Plivac.




Pruga u Jajcu ukinuta sedamdesetih godina

Nacionalni spomenik

U martu 2015. godine je historijski spomenik zgrade željezničke stanice ''Šipad'' proglašen nacionalnim spomenikom, a veliki doprinos tome dao je i sam Plivac.

- Bila bi strašno da Jajce ne sačuva nijednu zgradu bivših željezničkih stanica. Jajce je imalo dvije željezničke stanice, onu Zemaljsku, koja je porušena i gdje se trenutno gradi jedan tržni centar, i na ''Šipadu'' zgradu bivše ''Steinbeis'' pruge, kasnije ''Šipadove'' - kazuje Plivac.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.