BIH

Džibrić se izvinio što je svojim flertovanjem Radončiću i drugima uzrokovao patnje

A. ALJIMI – M. AŠČIĆ

14.2.2018

Svjedok odbrane Elvir Džibrić, nakon što se konačno pojavio u sudnici poslije više neuspjelih poziva, pred Sudskim vijećem u potpunosti je priznao da je u svom dopisivanju s Azrom Sarić, koje je ocijenio kao flertovanje, lažno predstavio da joj se prijeti, jer joj se udvarao.

On se tokom cijelog saslušanja javno izvinjavao te je govorio da je zbog svoje nepromišljenosti izazvao velike neugodnosti Radončiću i optuženima, ali i svojoj porodici.   

Sarićka jedno, Džibrić drugo! 

Njegovo svjedočenje u sudnici razotkrilo je da je Radončiću, praktično, podmetnuto da je prijetio Sarićki i da mu je na osnovu toga određivan dodatni pritvor.

Naime, Džibrić je u SIPA-i saslušan 18. februara 2016. godine, a Tužilaštvo je imalo namjeru njegovim iskazom potvrditi Sarićkine navode date desetak dana ranije da joj se tobože prijeti i da ju je o tome obavijestio Džibrić.

Ujedno su tužioci Sarićkin iskaz o navodnim prijetnjama željeli iskoristiti da bi je stavili u program zaštite svjedoka, a da nisu prije toga uopće ni provjerili je li njen iskaz tačan. Upoređujući dva datuma, da se Sarićki povjerovalo, a da je od Džibrića iskaz, koji je suprotan njenom, uzet tek deset dana kasnije, Radončić je zaključio da je to jasan „način pakovanja Tužilaštva“! 

Džibrić je danas pojasnio da je Sarićku upoznao na poslovnoj mreži Linkedin te da su flertovali dva-tri sata. Na pitanje Muhidina Kape, člana advokatskog tima Radončićeve odbrane, je li mu u SIPA-i rečen razlog njegovog pozivanja, on je odgovorio da je pitan da li poznaje Radončića i Keljmendija.

- Rekao sam im da te ljude u životu nisam vidio, niti sam s njima imao bilo kakve kontakte – rekao je on.

Kapo ga je pitao je li Sarićka tokom flertovanja pričala da ima problema te je li od njega tražila bilo kakvu pomoć. On je kazao da se ne sjeća, ali da stoji iza iskaza koji je dao u SIPA-i.

Duboko izvinjavanje tokom svjedočenja 

Advokat ga je pitao je li Sarićki rekao da je uposlenik jedne ambasade, a Džibrić je kazao da se možda pogrešno izrazio jer radi u Njemačkoj.

No, Kapo je nakon toga pročitao Džibrićev iskaz u kojem je Sarićki govorio da je „s Kosova došao tim“ te da treba promijeniti mobitel, pripaziti na stan te s kim se druži. Džibrić je priznao da je to kazao Sarićki, ali je dodao da je lagao kako bi pridobio njenu naklonost.

- Nikad nisam radio za domaću ili stranu službu, niti sam uposlenik ijedne ambasade, sve sam to izmislio zbog Azre Sarić - pročitao je Kapo iz Džibrićevog iskaza, a ovaj je rekao da je to istina. 

Advokat Kapo pitao je Džibrića je li svjestan da je svojim postupcima prouzrokovao velike neugodnosti Radončiću, a on je još jednom uputio izvinjenje. Nakon toga Kapo je javio da će u sudski spis uložiti Sarićkin zapisnik o saslušanju, a u kojem se navodi da joj Džibrić piše kako joj je život ugrožen.

Lider SBB-a pitao je svjedoka je li ikad u komunikaciji sa Sarićkom spomenuo ime Fahrudin Radončić, a on je odgovorio: „Ne.“

Tužiteljica Suada Pašić pitala je Džibrića je li slao poruke Azri Sarić s ciljem da je uplaši ili da joj se približi, on je odgovorio: „Da joj se približim.“

Inače, Džibrić je nekoliko puta ponovio da je on slobodan muškarac i da mu se Sarićka dopala pa se odlučio dopisivati s njom ne znajući da će njegov flert biti iskorišten da se drugim licima nanese šteta. 

Bešić-Kurteš: Azra Sarić nije bila uznemirena niti uplašena 

Saslušana su i tri svjedoka odbrane trećeoptužene Bilsene Šahman, Jasminka Bešić-Kurteš, Sait Muradić te svjedokinja čije ime, prema sudskoj odluci, mediji ne smiju spominjati.

Bešić-Kurteš kazala je da je prisustvovala zabavi koju je organizirala „Farmavita“ u hotelu „Park“ u Vogošći te da joj se Sarićka, koja je tu bila, nije činila uznemirenom ili preplašenom.

Ona je kazala da je na zabavi ostala do samog kraja te da ju je Sarićka, koju poznaje poslovno, te noći odvezla kući.

Na upit advokatice Mirne Delalić je li eventualno u vozilu Azra Sarić izgledala uznemireno ili zabrinuto, svjedokinja je odgovorila da to nije primijetila.

- Kao magistar farmacije i neko sa 30 godina radnog staža, mogu procijeniti kada je neko uplašen. Niko od 150 uposlenika, koliko ih je bilo na zabavi, nije primijetio da je Azra Sarić bila uplašena - odgovorila je Bešić-Kurteš. 

Tužiteljica Elvira Stanojlović pitala je svjedokinju je li ona razgovarala sa svih 150 prisutnih na zabavi, a Bešić-Kurteš je odgovorila: „Niste ni vi razgovarali.“

- Da li je tačno da ste odbili da se pozdravite sa Sarić u restoranu - pitala je tužiteljica, na šta je ona odgovorila:

- Strpala je nevinu ženu u zatvor. Šta je očekivala? Naravno da sam joj odbila ruku.  

Muradić: Šahman nije željela biti direktorica „Apoteka Sarajevo“  

Svjedok Muradić, generalni direktor JU „Apoteke Sarajevo“, kazao je da dobro poznaje Bilsenu Šahman, ali da ona nikad nije pretendirala na mjesto direktora ove ustanove.

- Ona je uglavnom insistirala da se ja kandidiram. Izabrao me Upravni odbor, jer sam imao najbolji program rada i rezultate. Bila su još tri ili četiri muška kandidata – pojasnio je svjedok. 

Radončić je upitao svjedoka je li morao proći neku neovisnu komisiju za izbor koja pravi rang-listu te ostale zakonske procedure za izbor na funkciju. 

- Da, apsolutno. Bilo nas je troje na rang-listi i ja sam imao najbolje rezultate – pojasnio je Muradić.

Svjedokinja čiji je identitet zaštićen, a inače se radi o bivšoj uposlenici „Farmavite“, kazala je da je tokom proslave u hotelu „Park“ u Vogošći Sarićka plesala cijelu noć te se veselila s ostalim gostima, među kojima je bio i bivši direktor JU „Apoteke Sarajevo“ Nedim Hrelja. 

Ova svjedočenja potvrđuju tezu odbrane da Sarićka (koja je prijavila da joj je Šahman navodno prijetila), svojim „veselim“ ponašanjem iste večeri, nije govorila istinu. 

Advokatica Mirna Delalić kazala je novinarima nakon okončanog ročišta da su iskazima ovih svjedoka pobijeni navodi optužnice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.