Ambasada SAD u BiH i OHR zabrinuti informacijama o nesrazmjernoj nabavci oružja i paravojnim kampovima

Avaz.ba
14.02.2018 23:06

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH zabrinuta je "nedavnim izvještajima o postojanju paravojnih organizacija, nelegalnih kampova obuke i nesrazmjernoj nabavci oružja, s obzirom na prijetnju koju bi to moglo predstavljati za stabilnost u Bosni i Hercegovini", kazali su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH, javljaju pojedini bh. mediji. 

Iz Ambasade navode da "iako policijske snage trebaju imati sredstva potrebna za očuvanje reda i zakona, količina i vrsta oružja nabavljene u tu svrhu trebaju biti u okviru standardnih potreba za provođenje zakona. 

Pozvali su sve relevantne institucije da hitno istraže ova pitanja i poduzmu odgovarajuće korake i poručili da nastavljaju raditi s bh. institucijama da bi pomogli da se unaprijedi sigurnost u korist svih građana BiH.

Iz OHR-a su naveli da sve navode o paravojnim organizacijama, kampovima za obuku ili nesrazmjernoj nabavci oružja treba uzeti veoma ozbiljno.

"Očekujemo od svih nadležnih institucija u BiH da temeljito istraže sva ova pitanja i, ukoliko je neophodno, poduzmu odgovarajuće korake", poručuju iz OHR-a, prenose bh. mediji. 

Oglasi

NA VRH