BIH

Muslimović spašava oficira JNA Slavoljuba Beloševića Belog

Dok se odvija drama u Dobrovoljačkoj ulici na scenu stupa Muslimović

E.D.A.

15.2.2018

- Sutradan, 3. 5. 1992., zove me ministar Delimustafić u kabinet. Nervozan je. Viče - hoćemo li zbog Alije Izetbegovića izgubiti Bosnu, šta će naša djeca ako on ostane, bez Fikreta nema spasa, Aliju neće JNA, neće Srbi, neće Hrvati - nastavlja opisivati dramatične i za odbranu Sarajeva i BiH sudbonosne trenutke od 2. i 3. maja 1992. godine Munir Alibabić Munja u svojoj knjizi “Bosna u kandžama KOS-a” koju je 1996. feljtonizirala „Slobodna Bosna”.  

Sumnjiva razmjena

- Pitam ga zbog čega me zvao, a on reče da ga oko pitanja podrške Fikretu Abdiću slijedi većina saradnika, osim mene. Kažem mu: "To je ludost šta ti radiš, umjesto da štitiš leđa legalno izabranom predsjedniku, ti ga rušiš! Tako se u ovoj situaciji ne spašava Bosna." Nakon toga, ustanem i krenem iz kancelarije. U tom momentu ulazi njegov portparol i nosi neki tekst, govoreći: "Evo, ovaj tekst za Fikreta je gotov". Bilo mi je jasno šta se zbiva.

Vratim se u kancelariju i dobijem hitnu poruku od načelnika SJB-a i komandira jedne policijske stanice. Javim im se, a oni mi kažu kako ih je zvao ministar Delimustafić, svakog odvojeno, i naložio da policija otvori vatru na transportere u kojima će biti Predsjednik i Kukanjac po izlasku iz komande. Kažem im: "Ni za živu glavu! Predsjednik se mora spasiti!" Tako su i uradili.

Opet informišem Mahmutćehajića o pučističkim namjerama: bit će poslani Pušina i Alispahić da pomognu policiji i TO-u u Dobrovoljačkoj ulici.

Toga dana u Dobrovoljačkoj ulici među desetinama oficira JNA zarobljen je i Slavoljub Belošević Beli, jedan od čelnika KOS-a. Odmah ga počinju saslušavati operativci iz mog sektora.

Na scenu stupa Muslimović koji je već u Ministarstvu odbrane, odnosno TOBiH, glavni za bezbjednost. Moli da ustupimo Beloševića jer treba da da informacije o planu borbenih aktivnosti agresora. U pitanju je jak argument, morali smo popustiti, i Belošević se tako spašava iscrpnog razgovora o mreži i aktivnosti KOS-a. Kasnije je razmijenjen pod sumnjivim okolnostima.

e li Muslimović Beloševiću čak dao novac iz državne kase

Oslonac KOS-u

Neko je oko toga obmanuo Kljuića i Doku. Muslimović uzima od Beloševića minorne podatke i kao stari saradnici razgovor završavaju na evociranju zajedničkih uspomena. Čak mu Muslimović daje nešto maraka za put. Da li su marke iz državne kase?

A zašto ga tako lahko pušta? Pa ni Muslimović, između ostalog, nikad nije ustupio nadležnim organima kako svoju, tako ni mrežu drugih KOS-ovaca za koju je znao, a što je bilo bitno radi njenog neutraliziranja, onemogućavanja dalje veze s onim KOS-ovcima koji su bili na agresorskoj strani, objašnjavajući da to nije etički ispravno?! Pošto je bilo pritisaka na njega, dao je imena nekolicine marginalaca koji, s obzirom na skromne karakteristike i mogućnosti, nikad nisu bili ozbiljan oslonac KOS-u. Tipično bacanje prašine u oči – objavio je Alibabić u knjizi 1996., a prenijela „Slobodna Bosna”.

Okupatoru Ančevskom posao u bh. policiji

- Upravo tih dana, neko od mojih inspektora je registrirao zaposlenje u V upravi SDB-a bivšeg oficira JNA koji je učestvovao u okupaciji Sarajevskog Aerodroma Stevana Ančevskog. Ustanovljavam da Muslimović s njim kontaktira. Po kom osnovu? Da li ga je on tu i postavio? Insistiram da se za kriminalne radnje koje je izvršio na Aerodromu protiv Ančevskog podnese krivična prijava. Muslimović ga pokušava zaštititi, ali to nisam dozvolio. Bilo je indicija da se informacije koje su sa naše strane ustupane usmeno Muslimoviću, za TO (a ticale su se najava granatiranja i drugih agresorskih aktivnosti) ne prosljeđuju u potpunosti i blagovremeno nadležnim komandantima. Zbog toga sam, dok on nije bio smijenjen sa te funkcije, naložio saradnicima da se značajniji podaci ustupaju paralelno i drugim izvršnim nivoima - napisao je Alibabić, a prenijela „Slobodna Bosna“.

Drama u Predsjedništvu

- U Predsjedništvu se odigrava prava drama. Neko ko je bio KOS-ova veza je zaključao jednog člana Predsjedništva kako bi ga isključio iz akcije oslobađanja Predsjednika. Otključao ga je Sefer Halilović, a kasnije se ovaj član Predsjedništva na sva usta hvalio oko svoje uloge 2. i 3. maja 1992. godine - opisao je Munir Alibabić Munja.


Faksimil feljtona iz „Slobodne Bosne” od 19. maja 1996. godine kada su preneseni najzanimljiviji dijelovi Alibabićeve knjige

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.