BIH

Šta piše u deklaraciji koju su zajednički pripremili RS i Srbija

Glas Srpske

16.2.2018

Republika Srpska i Srbija osnovat će nacionalno vijeće za očuvanje identiteta srpskog naroda i zajednički i organizirano će djelovati i provoditi niz mjera kako bi spriječili asimilaciju srpskog naroda.

Predviđeno je to sporazumom o sprečavanju asimilacije srpskog naroda čije su donošenje prošle godine najavili predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić "zbog potrebe definiranja načina borbe za opstanak srpskog naroda".

Predloženi tekst

Sporazum bi u identičnom sadržaju uskoro trebali usvojiti parlamenti RS i Srbije, a Vlada RS je već dala saglasnost na predloženi tekst. 

Sporazum su pisali timovi stručnjaka koje su izabrali zvanični Banja Luka i Beograd i on će biti aneks Sporazuma o uspostavljanju specijalnih i paralelnih odnosa između Srbije i RS.

Nacionalno vijeće za očuvanje identiteta srpskog naroda činit će predsjednici i premijeri RS i Srbije, patrijarh srpski i ministar vanjskih poslova Srbije. 

"Glas Srpske" je imao uvid u sporazum u kojem je navedeno "da Srbija i RS njime nastoje da čvrsto obavežu svoje državne organe, ustanove i organizacije da bi omogućili materijalne, društvene i političke uvjete za razvoj, očuvanje i njegovanje kulture i nacionalnog identiteta srpskog naroda".

- Svrha donošenja sporazuma je da bude omogućeno zajedničko i organizirano djelovanje Srbije i RS čiji je glavni cilj sprečavanje asimilacija srpskog naroda - istaknuto je u dokumentu. 

Kao mjere za sprečavanje asimilacije srpskog naroda, između ostalog, je navedeno njegovanje bliskih odnosa sa matičnom državom, jačanje svijesti o zajedničkom porijeklu, čuvanje i njegovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta i ubrzanje ekonomskog razvoja.

- Očuvanje i njegovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta sastoji se od ostvarivanja prava na upotrebu srpskog jezika i ćirilice kao njegovog matičnog pisma, prava na izražavanje, izučavanje i razvoj srpske kulture, izučavanje nacionalne historije, njegovanje herojske, pravdoljubive i slobodarske tradicije srpskog naroda i obilježavanje nacionalnih praznika - navedeno je u sporazumu kojim je u cilju sprečavanja asimilacije srpskog naroda navedeno i uspostavljanje i provođenje jedinstvenih programa učenja srpskog jezika, ćiriličnog pisma, historije, književnosti i kulture. 

Dodik je ranije za "Glas Srpske" rekao da je riječ o dokumentu usmjerenom isključivo ka zaštiti i opstanku srpskog naroda.

- Riječ je o sveobuhvatnom aktu o čijem tekstu postoji velika saglasnost stručnjaka iz različitih oblasti. Neki su kritikovali donošenje ovog akta, a nisu ni pročitali šta u njemu piše i šta su njegove namjere - rekao je Dodik. 

On je otkrio da je predviđeno i formiranje zajedničkog fonda u koji će biti prikupljan novac iz različitih izvora.

- Fond će dati mogućnost da kroz programe tamo gdje postoji srpska zajednica, naprimjer u Albaniji, finansiramo srpsku školu ili profesore srpskog jezika koji će tamo otići da rade. Sjedište fonda bi trebalo da bude simbolično u Sremskim Karlovcima - rekao je Dodik.

Iako je u trenutku kada je objelodanjen ovaj nacionalni projekt bilo najavljeno da će sporazum, odnosno deklaracija kako je tada nazvana, biti predstavljena na Sretenje kada Srbi obilježavaju Dan prvog srpskog ustanka i Dan državnosti Srbije, to se jučer nije dogodilo. Vučić je rekao da je tražio da ne bude objavljena deklaracija, čiji je tekst sačinjen, jer je želio da za taj dokument osigura što širu podršku u Srbiji i međunarodnoj zajednici.

- Ja sam kriv što danas nije objavljena deklaracija. Zamolio sam Dodika da nam dozvoli nekoliko dana ili sedmica, iako smo taj tekst odavno sačinili. Želeo bih da dobijem širu međunarodnu podršku, a ne široku međunarodnu osudu - naveo je Vučić i dodao da je namjera da bude sačinjen najbolji mogući tekst koji bi bio dobar za cjelokupan srpski narod, a posebno za Srbiju. 

Jedan nastavni program

Predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture RS i Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije već su počeli analizu sadržaja za više predmeta.

Osnovci s obje strane Drine od septembra će učiti isto gradivo iz srpskog jezika, historije, geografije i prirode i društva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.