BIH

Dok su čistili podrum Mašinskog fakulteta, našli uniforme Armije, a na zidovima bile fleke krvi

M. Sm.

16.2.2018

U nastavku suđenja, u četvrtom obnovljenom postupku, u slučaju poznatom kao „Vranica“, a protiv optuženih Mate Aničića, Ivana Škutora i Erharda Poznića, koji se terete za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima iz zgrade „Vranica“ ,u kojoj je bila smještena komanda Četvrtog korpusa Armije R BiH, danas su pred Sudskim vijećem Kantonalnog suda u Mostaru, kojim predsjedava sudija Marin Zadrić, saslušana tri svjedoka odbrane, Emir Stupac, Hasan Burić i Mujo Čopelj.

Tako je, najprije, svjedočio Stupac kojeg su vojnici HVO-a prisilno doveli u Mašinski fakultet u Mostaru, gdje je prvooptuženi Aničić bio dokomandant, a kasnije i komandant prve satnije Treće bojne vojne policije HVO-a i gdje je ovaj svjedok u podrumskim prostorijama zgrade bio zarobljen od 9. do 12.maja.

Svjedok je kazao i da je Aničića odranije poznavao, budući da su zajedno radili u Aluminijskom kombinatu. Kazao je i da nije vidio da je tada iko od civila mučen i tučen, ali „kada su došli ovi iz „Vranice“, tada je nastala frtutma“.

Naveo je i da je čuo kako su pojedince iz Komande mučili, kao i dva ispaljena rafala.

Također, ispričao je da je drugi put doveden na Mašinski fakultet u julu 1993. godine, kada im je naređeno da očiste i okreče podrumske prostorije i kada su u jednom dijelu pronašli džempere, košulje i uniforme s oznakama Armije R BiH.

Na zidovima su, iznio je, bile fleke krvi, što je bilo vrlo teško očistiti, pa su, istaknuo je nekoliko puta morali krečiti. Iznio je da je zbog ovog slučaja doživljavao prijetnje, od anonimnih telefonskih do direktnih.

Hasan Burić je, također, svjedočio na okolnosti dovođenja na Mašinski fakultet 9. maja, kada mu je, naveo je, Aničić pocijepao ličnu kartu, naređujući : „Vodite ga dole“. I on je govorio o krečenju podrumskih prostorija te o tome da su na zidovima bili vidljivi tragovi krvi i fekalija.

Njemu se, kako je naveo, sa ove vremenske distance bilo teško sjetiti brojnih stvari, a kazao je i da je „molio tužioca da ga zaobiđe radi zdravstvenih razloga“ te da je nakon prošlog suđenja cijelu godinu bio na bolovanju i tražio pomoć psihologa.

Spomenuo je i da je zbog toga što je 2001. godine odbio svjedočiti, dobio novčanu kaznu, a potom i zatvorsku, nakon čega je svjedočio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.