BIH

Ministar Šarović primio ambasadoricu Slovenije Zoricu Bukinac

Bukinac i Šarović: Kontinuirano se povećava obim robne razmjene

E. H.

16.2.2018

Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je stvorilo značajno povoljniju poslovnu klimu za ulaganja u našu zemlju, zaključeno je na današnjem sastanku ministra Mirka Šarovića sa ambasadoricom Slovenije u BiH Zoricom Bukinac. 

Inače odluka obuhvata repromaterijal i sirovine koje koriste bh. proizvođači u vlastitoj proizvodnji, a ne mogu se nabaviti u BiH.

- Olakšanje uvoza opreme koja ne može da se kupi u BiH veoma je značajno za naše kompanije, koje žele da se šire i moderniziraju. Slovenija je među top pet investitora u BiH i naš imperativ u narednom periodu jeste stvaranje još boljih uslova, za još značajnije ulaganja - istakao je Šarović.

Dodao je da ohrabruje činjenica da se ulaganja iz Slovenije nastavljaju za razliku od prethodnih godina kada su bila u velikoj mjeri usporena, a osim investicija kontinuirano se povećava i obim robne razmjene.

- Ukupna razmjena BiH i Slovenije trenutno iznosi oko 10 milijardi eura i što je važno sa ovom zemljom BiH je ostvarila bilans između uvoza i izvoza – pojasnio je Šarović.

Ambasadorica Slovenije izrazila je punu podršku radu ministra Šarovića na unaprjeđenju poslovne klime u BiH te je dogovorena zajednička saradnja na aktivnostima pružanja podrške novim investitorima zainteresiranim za ulaganje u BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.