BIH

Van der Overart: IOM-timovi pružili direktnu pomoć za više od 320 migranata

Fena

17.2.2018

U posljednjih nekoliko mjeseci zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina doživljavaju povećan priliv migranata koji dolaze kroz nedavno otvorenu rutu iz Grčke, preko Albanije, Crne Gore, a u posljednje vrijeme iz Srbije, u Bosnu i Hercegovinu.

Timovi za zaštitu migranata Međunarodne organizacije za migracije (IOM) su od juna 2017. do februara 2018. godine pružili direktnu pomoć za oko 320 migranata i azilanata, a među njima je bilo više od 90 maloljetnika, koji pripadaju ranjivim grupama migranata.

To je za Fenu izjavio Peter van der Overart (Auweraert), predstavnik IOM-a i subregionalni koordinator za zapadni Balkan, ističući da je broj ilegalnih migranata i tražitelja azila još mali, iako je priliv značajno povećan tokom prošle i prvih mjeseci 2018. godine. 

- Teško je utvrditi tačan broj migranata i izbjeglica, bilo u BiH ili u regiji, zato što imamo informacije samo o onim osobama koje su procesuirane od ovlaštenih državnih organa - kazao je on i dodao da IOM svakodnevno kontaktira državne agencije i UNHCR u pripremi najboljih odgovora na trenutnu situaciju.

Naveo je da su trenutno 82 tražitelja azila smještena u azilantskom centru, 78 migranata smješteno u migracionom centru, dok se oko 100 ljudi nalazi u privatnom smještaju vjerskih zajednica i nevladinih organizacija. 

Izrazio je zadovoljstvo time što migranti imaju sve pohvale za građane BiH i državne institucije koje im izražavaju dobrodošlicu uz puno poštovanje njihovih ljudskih prava.

Na pitanje  je li IOM oformio timove za pružanje utočišta i ukazivanje prve pomoći izbjeglicama iz Sirije, Afganistana i drugih ratom zahvaćenih područja, Peter van der Overart je rekao da imaju svoje timove. 

- Kao odgovor na povećani priliv, IOM je već krajem 2017. povećao broj osoblja u svojim timovima za zaštitu migranata koji se nalaze u Istočnom Sarajevu i Mostaru. Oni pružaju prvu medicinsku i psihosocijalnu pomoć ranjivim grupama migranata - istaknuo je.

Također, dodao je, osigurali smo i prevodioca za arapski jezik radi lakše komunikacije. 

- Prema saopćenjima predstavnika policijskih agencija u BiH, najteže pogođeno područje je u Trebinju, tako da je važno istaći da IOM radi i sa Crvenim križom Trebinje da bi se migrantima osigurale dovoljne količine hrane, higijene, odjeće i obuće - zaključio je Peter van der Overart, predstavnik IOM-a i subregionalni koordinator za zapadni Balkan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.