BIH

Veliki sastanak EU o Balkanu: Samo BiH i Kosovo nisu pozvani na ministarsku konferenciju EU

S. NUMANOVIĆ

17.2.2018

Bosna i Hercegovina nije pozvana na jučerašnji neformalni sastanak ministara vanjskih poslova 28 država članica Evropske unije i njihovih balkanskih kolega. Dvodnevnom skupu u Sofiji prisustvovali su šefovi diplomatija Turske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije. Ove države imaju status kandidata za ulazak u EU.

 Potencijalni kandidati

Bosna i Hercegovina i Kosovo nemaju taj status i zbog toga nisu ni pozvani. Ove dvije države tretiraju se u Briselu kao „potencijalni kandidati“. Zajednički sastanci funkcionera EU i zapadnog Balkana dešavat će se sve češće, kako se države budu približavale ulasku u Uniju. Dio je to Strategije za proširenje na države ovog regiona koju je nedavno usvojila Evropska komisija.

Inače, balkanske šefove diplomatija u Sofiji su dočekali podijeljeni ministri vanjskih poslova EU. Dok Njemačka insistira na striktnom ispunjenju svih preduvjeta te posebno vladavini prava, grupa država, predvođenih Italijom, zahtijeva još preciznije uvjete i skraćenje datuma za prijem novih članica. U toj grupaciji, Mađarska prednjači sa zahtjevom da prve nove države u EU budu primljene već 2022.

Zanimljivo je da je Slovenija suzdržana u pogledu daljnjeg širenja Unije. Zvanična Ljubljana nije protiv prijema novih članica, ali zagovara insistiranje na striktnom provođenju reformi.

Šefica austrijske diplomatije Karin Knajsl (Kneissl), s druge strane, postavila je kolegama zanimljivo pitanje: „Ko će prvi biti u Beogradu? Mi ili Kinezi?“, zagovarajući ubrzanje prijema. Analitičari upozoravaju da je u sjeni debate velikih zemalja o Balkanu, šutljiva većina članica Unije koja ipak nije naklonjena brzopletom širenju EU.

Sankcije Rusiji

Zanimljivo je da je potpredsjednik belgijske vlade i ministar vanjskih poslova Didije Rejnders (Didier Reynders) upozorio i da sve države koje žele u EU, moraju imati istu vanjsku politiku kao i Unija. Konkretnije, to znači da bi Srbija i BiH, naprimjer, prije nego što postanu članice, morale uvesti sankcije Rusiji.

 Razgovaralo se o povratnicima s ratišta

Federika Mogerini (Federica Mogherini) u obraćanju novinarima prenijela je da su ministri EU informirani o Strategiji, koja je naišla na „topao prijem“.

- Imali smo vrlo pozitivnu diskusiju o ovom pitanju. Ministri su nam pružili podršku u radu, kao i aktivnostima Bugarske, kojoj je Balkan jedan od top-prioriteta. Sve države EU pozdravile su objavu Strategije za Balkan - rekla je ona.

Dodala je da se tokom susreta veoma mnogo razgovaralo i o borbi protiv radikalizacije te povratku stranih boraca sa (sirijskog) ratišta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.