BIH

Orašje: Održan sastanak delegacija HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske

Fena

Fena

17.2.2018

U Orašju je danas održan sastanak delegacija dviju sestrinskih stranaka - HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske, na kojem je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i saradnji tih stranaka, a sve u svijetlu budućih Općih izbora u BiH, saopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Delegacije su predvodili predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika HDZ-a Hrvatske i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić.

- Činimo sve unutar HDZ-a BiH i HNS-a da osiguramo protočnost svih pozitivnih ideja, koje dolaze od hrvatskih stranaka i koji smo imali u našoj strategiji kada je u pitanju vanjska politika, kako bi BiH dobila kandidatski status, aktivirala MAP, i s tom vjerom čekamo dolazak krajem februara i Žan-Klod Junkera (Jean-Claude Juncker) i Federike Mogerini (Federica Mogherini) - kazao je Čović u izjavi za medije nakon održanog sastanka.

Dodao je kako je primarni zadatak usvojiti Izborni zakon u ova dva mjeseca te rasteretiti reformske procese kako bi se uopće mogli implementirati izborni rezultati.

- HDZ BiH i stranke okupljene oko HNS-a čvrsto zagovaraju da se odluka Ustavnog suda mora realizirati, što se jasno odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. To nam je preokupacija i oko toga se vode intenzivni razgovori. Do kraja trećeg mjeseca imat ćemo osnove strategije za izbore i imati odgovor svih članica HNS-a oko našeg zajedničkog nastupa - zaključio je Čović.

Brkić je ustvrdio da će sestrinska stranka iz Hrvatske dati maksimalnu podršku svim aktivnostima HDZ-a BiH, odnosno Hrvatskom narodnom saboru te svim strankama koje okuplja Hrvatski narodni sabor.

- Mora se osigurati da Hrvati u BiH na Općim izborima mogu izabrati svoje legalne i legitimne predstavnike, a ne da im ih biraju predstavnici drugih naroda - kazao je Brkić.

Predsjednik OO HDZ BiH Ljubuški i koordinator za saradnju HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske Toni Kraljević ocijenio je kako je današnji radni sastanak u Orašju na tragu nastavka jačanja međusobne saradnje i uzajamne podrške dviju sestrinskih stranaka te je poslužio i kao još jedna prilika za dodatno upoznavanje i komuniciranje svih aspekata aktuelnog političkog trenutka BiH, njene evropske perspektive, s fokusom na rješavanje pitanja pune konstitutivnosti i jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.