BIH

MVP BiH: Službeno vozilo u kojem se nalazio Dodik kretalo se brzinom od 200 km/h

Avaz.ba

17.2.2018

Povodom današnjih izjava predsjednika RS Milorada Dodika, u kojima saopćava da mu, za razliku od člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka, ne treba zaštita policije kad je na teritoriji Hrvatske, da nije tražio policijsko osiguranje i da njegova pratnja ne putuje naoružana, oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH, iz kojeg su saopćili da to nije tačno, odnosno da predsjednik RS u današnjim izjavama nije govorio istinu.

Kabinet predsjednika RS je 12. februara uputio dopis MVP-u BiH, posredstvom kojeg je od institucija Hrvatske zatraženo da se za Dodikovo putovanje, planirano za 14. februar, na jednom od graničnih prijelaza s Hrvatskom "osigura nesmetan prijelaz, te patrola policije i policijska pratnja s eskortom".

U istom dopisu navedeno je da pratnja predsjednika RS putuje naoružana, s precizno navedenim serijskim brojevima oružja, kao i tačnom količinom prateće municije. MVP BiH ove podatke neće objaviti iz sigurnosnih razloga.

MVP BiH je dopis istog dana uputilo Ambasadi BiH u Zagrebu, uz instrukciju da isti odmah bude proslijeđen nadležnim institucijama Hrvatske, što je blagovremeno i učinjeno.

Kako se dalje navodi u saopćenju, MVP BiH u ovom trenutku ne raspolaže informacijama da li je molbi predsjednika RS udovoljeno i na koji način su institucije Hrvatske bile uključene u realizaciju pomenutog putovanja.

Iz MVP-a su pozvali zainteresirane medije da se o tome informiraju u institucijama Hrvatske.

Također, Dodik je danas potvrdio da je tokom drugog putovanja kroz Hrvatsku 15. februara, službeno vozilo u kojem se on nalazio presrela Policija Hrvatske, zbog toga što se kretalo nedozvoljenom brzinom od 200 km/h, te da je zbog toga na licu mjesta plaćena kazna predviđena za takve prekršaje.

Tim povodom, MVP BiH poziva sve državljane BiH da se, kada upravljaju motornim vozilima u drugim zemljama, pridržavaju važećih propisa, te da ne ugrožavaju živote i imovinu drugih osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.