BIH

Brčko: Potvrđena optužnica protiv Vide Nikole Lujića za ratni zločin

Z. M.

19.2.2018

Tužilaštvo Distrikta Brčko  podiglo je, a Osnovni sud u Brčkom potvrdio optužnicu protiv Vide Nikole Lujića  (46) zbog osnovane sumnje da je sredinom 1992. u Brčkom silovanjem žene bošnjačke nacionalnosti počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi se tereti da je kao pripadnik paravojne formacije "Crvene beretke" 20. juna 1992. godine, zajedno s još dva vojnika, naoružan pištoljem, ušao u porodičnu kuću A. Š., gdje je, koristeći okruženje prisile i straha žrtve za vlastiti život oštećenu silovao u više navrata.

"Silovanje je izvršeno pošto je oštećenoj prethodno naređeno da preda zlato i novac koji ima, uz stalno držanje pištolja u ruci optuženog, dok su ostali vojnici izvršili premetačinu i polupali stvari po kući", navodi se u optužnici.

Optužnica Tužilaštva Distrikta protiv Vide Lujića, ranije Vide Nikića, podignuta je nakon što je krivični spis s nivoa BiH vraćen u nadležnost lokalnog pravosuđa.

Po ranijoj optužnici Tužilaštva BiH u ovom slučaju, koja nije stala na pravnu snagu, Sud BiH ocijenio je da je spis, s obzirom na složenost u nadležnosti lokalnog pravosuđa kojem je s tim u vezi predmet, prenesen na dalje postupanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.