BIH

Jozić: Državni službenici da budu na dohvat ruke građanima

Ugovor potpisali Jozić, Kurtović i predstavnici sedam kantona

M. R. S.

19.2.2018

Kolektivni ugovor za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH potpisan je danas u Sarajevu, a nakon što je Vlada FBiH prošle sedmice na hitnoj sjednici dala saglasnost na ovaj akt.

Ugovor su potpisali Mato Jozić, ministar pravde FBiH, Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, te ovlašteni predstavnici sedam kantona.

- Nadam se da će ovaj sporazum doprinijeti da državni službenici budu na dohvatu ruke građanima, i kako su oni ostvarili svoja prava, da će pomagati građanima da što efikasnije ostvaruju svoja prava u FBiH, i da budu na dohvat ruke i premijerima i ministrima, a opet u cilju brige za građane FBiH – kazao je ministar Jozić.

Dodao je da Kolektivni ugovor potpisuje svaki kanton i da će u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima vršiti isplatu državnim službenicima.

Kurtović je pozvao sve poslodavce da primjenjuju ovaj ugovor, posebno kako bi se izbjegle tužbe vezane za njega.

Napomenuo je da ovaj kolektivni ugovor odvaja radnika od neradnika, te da unosi novinu po kojoj rukovodioci organa moraju sve akte, prednacrte, propise dostaviti sindikatu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.