BIH

Potpisano više memoranduma između Vijeća ministara i Vlade Katara

Srna

19.2.2018

Između Vijeće ministara i Vlade Katara danas je u Dohi potpisano više memoranduma o  razumjevanju i saradnji u oblastima zdravstva, obrazovanja, naučnih istraživanja, proizvodnje lijekova, zapošljavanja zdravstvenih radnika i saradnje mladih.

Memorandume je u ime Vijća ministara potpisao ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, a u ime Vlade Katara ministar inostranih poslova Muhamed bin Abdulrahman el Tani, ministar obrazovanja i visokog školstva Muhamed bin Abdul Vahid el Hamadi i ministar kulture i sporta Salah bin Ganem el Ali. 

Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika predviđa saradnju ugovornih strana na osnovu ravnopravnosti i zajedničkog interesa.

Predviđena je saradnja između institucija i pojedinaca u BiH i Kataru u oblasti medicinskih nauka i javnog zdravstva, te zajedničke aktivnosti u saradnji sa međunarodnim zdravstvenim institucijama, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Potpisivanjem memoranduma o razumijevanju za saradnju u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja biće unaprijeđena saradnja kroz razmjene iskustava školskih uprava, kroz saradnju u učenju i podučavanju, standardima nastavnih planova i programa, profesionalni razvoj, ocjenjivanje u obrazovanju, procjeni uspjeha učenika i drugo.

U oblastima visokog obrazovanja, naučnog istraživanja i tehnologije podstiče se produbljivanje saradnje pružanjem finansijske i administrativne podrške vladinim agencijama, istraživačkim institutima, univerzitetima i javnim i privatnim institucijama u obje zemlje za razvoj i sprovođenje programa, projekata i drugih oblika naučne i tehničke saradnje.

Memorandumom o saradnji u oblasti mladih predviđena je koordinacija stavova na međunarodnim konferencijama i forumima, razmjena dokumenata i studija objavljenih na konferencijama i sastancima o temi mladih u obje zemlje, organizovanje zajedničkih radionica za mlade i saradnja kod planiranja raznih omladinskih programa.

Potpisivanju memoranduma prisustvovali su i predsjedavajući Vjeća ministara Denis Zvizdić i premijer Katara šeik Abdulah bin Naser bin Kalifa el Tani.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.