BIH

Ambasadorica Kormak pisala Jašareviću: EPBiH mora koristiti licencirane softvere!

M. AŠČIĆ

20.2.2018

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Morin Kormak (Maureen  Cormack) uputila je 2. februara Bajazitu Jašareviću, generalnom direktoru „Elektroprivrede BiH“, pismo u kojem ga upozorava da softver „Microsofta“ koji koristi ova državna kompanija nije licenciran?!

Top-prioritet

U dopisu ambasadorica Kormak navodi da je istekao ugovor o licencama „Elektroprivrede BiH“ i „Microsofta“ te da je potrebno regulirati novi s obzirom na pregovore koji se vode.

- To znači da softver „Microsofta“ koji EPBiH koristi na svojim kompjuterima i serverima nije licenciran. Zaštita intelektualnog vlasništva, posebno u ime američkih kompanija poput „Microsofta“, veoma je bitno pitanje za vladu SAD te jedan od naših top-prioriteta u oblasti vanjske trgovine SAD - navela je, između ostalog, Kormak.

Ambasadorica od direktora EBiH traži da „poduzme potrebne korake kako bi se finalizirao ugovor o licenci između ove dvije kompanije“.

- Cijenim kako ćete odmah obratiti pažnju na ovo pitanje i radujem se Vašem skorom odgovoru. Molim Vas da ne oklijevate i kontaktirate mene, ili moje osoblje, ako imate bilo kakvih pitanja - istakla je Kormak.

Zaštita prava

Iz Ambasade SAD u BiH rečeno nam je da ne komentiraju diplomatsku prepisku.

- Ambasada SAD oduvijek je snažno zagovarala zaštitu prava intelektualne svojine (IPR) i ističe da su poslovni subjekti prema zakonu obavezni koristiti licencirane softvere - rečeno nam je iz Ureda za odnose s javnošću.

 Saradnja s lokalnim partnerima

- U saradnji s lokalnim partnerima, vlada SAD zaštitu prava intelektualne svojine (IPR) postavila je kao prioritet kroz programe obuke, partnerstva u IPR kampanjama koje je provodila Američka trgovinska komora, ali i druge programe usmjerene na unapređivanje zaštite prava intelektualne svojine u BiH - kažu iz Ambasade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.