BIH

Odgođeno usaglašavanje o hitnom postupku za SDP-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona

A. Kuburović/Avaz.ba

S. D.

20.2.2018

Predstavnički dom Parlamenta BiH nije prihvatio prijedlog Kluba poslanika SDP-a za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH po hitnom zakonodavnom postupku jer nije bilo entitetske većine iz RS, a s obzirom na to da sjednici ne prisustvuje Mladen Bosić, član Kolegija iz SDS-a, ovaj prijedlog nije mogao ići na usaglašavanje Kolegija, pa je ta procedura odgođena za narednu sjednicu.

U predloženim izmjenama SDP-a predviđeno je da se unutrašnji prag na izbornim listama vrati na 10 posto, koliko neki kandidat treba imati, od ukupno osvojenih broja glasova neke stranke da bi ušao u neko zakonodavno tijelo.

SDP smatra da prag od 10 posto predstavlja najbolji balans između volje stranke koja formira kandidatsku listu za izbore i volje građana.

Lazar Prodanović (SNSD) napomenuo je da se nije ranije primjenjivao zakon koji predviđa cenzus od 20 posto.

- Za NSRS, samo četiri poslanika ne bi prošla, ako bi se primijenio postojeći zakon, a samo tri od 30 direktnih mandata na državnom nivou ne bi prošli. Ovo je pitanje dodatne motivacije unutar preferencija – istaknuo je Prodanović.

Nikola Špirić (SNSD) istaknuo je da svaka izmjena Izbornog zakona pet mjeseci prije izbora, pa čak i tehničke prirode zbunjuje građane.

- Ja se bojim da ovdje pričamo da se ništa ne desi. Četiri godine smo u mandatu, a završavamo izmjene izbornog zakonodavstva dva, tri mjeseca prije krajnjeg roka – istaknuo je Špirić.

Salko Sokolović (NB) istaknuo je da je regularnost izbora najvažnija.

- Tehnički se mora riješiti da biraju birači, a ne glasači, a kasnije možemo druge stvari rješavati – mišljenja je Sokolović, dodajući da elektronsko glasanje ulijeva povjerenje.

Damir Arnaut (SBB), replicirajući Sokoloviću, kazao je da Prijedlog izmjena Izbornog zakona, koje predlaže Nezavisni blok, ne uvodi elektronsko glasanje i da takve tvrdnje nisu tačne.

Nikola Lovrinović (HDZ) kazao je da neće podržati nikakve izmjene Izbornog zakona bez implementacije presude Ustavnog suda BiH.

- Čak ni tehničke izmjene neću podržati. Nek se ovakve stvari stave na komisije – kazao je Lovrinović.

Saša Magazinović (SDP) replicirao je govornicima i istaknuo da nije tačno da su rezultati za NSRS takvi da svi prelaze 20 posto.

- Nosilac Igor Radojičić jedini je prešao 20 posto. Krivi navod Prodanovića ispravljam. On je to naveo kao argument kontra hitne procedure – kazao je Magazinović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.