BIH

PDPSBiH: Rasprava o revizorskim izvještajima za deset institucija

S. D.

20.2.2018

16:59 Mirsad Isaković, poslanik SBB-a kazao je u okviru rasprave o revizorskim izvještajima za 10 institucija koje su dobile mišljenje s rezervom za 2016. godinu da se stalno raspravlja o toj temi, ali da nema nikakvih efekata tih rasprava.

On je pohvalio same izvještaje o revizije, ocijenivši ih kvalitenijima i sadržajnijama u odnosu na raniji period, te je istakao da on, jer je i sam revizor, predlaže i s te pozicije da se državnim revizorima omoguće materijalni i tehnički uvjeti za još kvalitetniji rad.

Isaković je naglasio da je posebno važno što se u sistemu revizije BiH pored finansijske i revizije učinka pojavljuje još revizija realizacije, koja po sadržaju i svojoj prirodi odgovara reviziji kvaliteta koji se provodi u zemljama Evropske unije, što je po njegovom mišljenju također pozitivan pomak.

Naročito zbog toga, kazao je Isaković, jer takva revizija sublimira 25 zaključaka koji su zajednički imenitelj svim institucijama, a to su problemi u javnim nabavkama, popisu imovine, sistematizaciji...

Isaković je ukazao i na problem koji je i ranije potencirao,a to je da je neshvatljivo da Ministarstvo vanjskih poslova radi bez zakonske regulative koja bi definirala njihov rad,a to je zakon o vanjskim poslovima.

-Vrlo je važno napomenuti da revizija nije istražni organ, ali je dužna ovom Parlamentu i Vijeću ministara BiH da šalje izvještaje. Najodgovornije za sprovođenej zaključaka revizije je Vijeće ministara - rekao je Isaković.

16:45 Generalni revizor Ureda za reviziju institucija BiH Dragan Vrankić smatra da 10 institucija koje su dobile revizorsko mišljenje sa rezervom uz skretanje pažnje i o kojima je u toku rasprava u Predstavničkom domu PSBiH, nisu same odgovorne za takvo stanje, već da je riječ o elementima sistemske prirode koje treba da rješavaju Vijeće ministara i Parlament BiH.

Vrankić je ukazao na to da Ured za reviziju institucija BiH svake godine revidira svih 74 institucije, dok na nivou Federacije BiH ima oko 2.000 korisnika koji se moraju revidirati, ali se sve ne revidiraju na godišnjem nivou.  

- Oni revidiraju samo 70 do 80 institucija godišnje. To znači da neke institucije FBiH još nisu došle na red za reviziju, a neke možda neće ni za 10 godina doći na red za reviziju – rekao je Vrankić.

On je napomenuo da su institucije koje su dobile mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje takvo mišljenje dobile uglavnom za pitanja koja se odnose na Zakon o javnim nabavkama, odnosno, sistemskom rješavanje Zakona o policijskom dodataku, kapitalnim ulaganjima. Smatra i da Zakon o javnim nabavkama zaslužuje temeljite izmjene jer je dobrim dijelom razlog za veliki broj problema kada je riječ o javnim nabavkama. 

14:16 U Predstavničkom domu, zbog pauze, prekinuta je sjednica. Nakon pauze, bit će nastavljena rasprava o revizorskim izvještajima za deset institucija BiH, koje su dobile mišljenje s rezervom za 2016. godinu.

14:00 U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u toku je rasprava o revizorskim izvještajima za deset institucija koje su od Ureda za reviziju institucija za BiH za 2016. godinu dobile mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje.

Radi se o ministarstvima odbrane, sigurnosti i vanjskih poslova, Graničnoj policiji, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, Tužilaštvu BiH, Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) te Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

Sjednici prisustvuje i većina čelnika ovih institucija, što su na prošloj sjednici od njih trražili poslanici ovog doma.

Zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić, iznijela je podatak da je zabrinjavajuće što broj institucija s mišljenjem s rezervom stalno raste, te je kazala da je 2015. godine takvih institucija bilo četiri, što znači da ih je za godinu više za šest.

Napomenula je da ovih deset institucija raspolaže sa 610 miliona KM, a one koje su imale pozitivno mišljenje raspolažu sa 32 miliona KM te je naglasila da samo jedna od njih nema problema kada je u pitanju sistem javnih nabavki na koji je u posljednje tri i po godine utrošeno 435 miliona KM ili 15 posto godišnjeg budžeta. Dodala je da se to mora riješiti, jer je u tom dijelu najveća mogućnost korupcije.

Dato je, kaže, 300 revizorskih primjedbi, a ne postoji, tvrdi Majkić, način da se one ispoštuju, zbog čega je mišljenja da su ove institucije trebale dobiti negativno revizorsko mišljenje te je ocijenila da je potrebno pokrenuti i pitanje odgovornosti za stanje u javnim nabavkama.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.