BIH

Najaktivniji poslanici u Federalnom parlamentu za 2017. godinu

E. Ma.

20.2.2018

Prema izvještajima Centra civilnih inicijativa (CCI), Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (PFBiH) je u 2017. godini održao 19 sjednica. S obzirom na to da je većina sjednica održana u nastavcima, poslanici su u toj godini zasjedali ukupno 30 puta.

- Problemi unutar vladajuće koalicije u 2017. godini najdramatičnije su se manifestirali u radu Parlamenta FBiH. Neslaganje unutar oba doma Parlamenta  bilo je gotovo permanentno samo su se mijenjali akteri sukoba i konkretni načini  na koji se on manifestirao. Pravljene su višemjesečne pauze u radu, sjednice oba doma Parlamenta su prekidane, odgađane, održavane u više nastavaka i trajale po četiri, pet mjeseci. Održavane su, a da nijedna mjera na njima nije usvojena - piše na početku izvještaja.

Kako se navodi, rezultat  takvog rada načinio je štetu građanima Federacije, a većina urađenog u 2017. bilo je na početku godine.

U prva tri mjeseca 2017. godine, u Domu naroda  realizirane su dvije trećine mjera usvojenih u tom domu, pa tako, dok je u prvom kvartalu realizirana 81 mjera, u drugom je taj broj 18, u trećem 15, a u četvrtom 14. 

Zaključno s 31. decembrom, u oba doma PFBiH procedura je okončana za 27 zakona, usvajanjem u istom tekstu u oba doma PFBiH. Od ukupno 27 zakona, pet je usvojeno  i razmatrano po hitnom postupku, pet po skraćenom postupku i 17 po redovnoj proceduri.

U 2017. godini, od 98 zastupnika, koliko ih sjedi u poslaničkim klupama, najviše pitanja na sjednicama Parlamenta FBiH postavio je SDP-ov zastupnik Damir Mašić. 

On je ukupno postavio 24 pitanja. Jasmina Zubić (SDP) postavila je 19  pitanja, kao i tadašnji zastupnik DF-a Jasmin Kadić s istim brojem postavljenih pitanja. Šef Kluba SDP-a Elvir Karajbić postavio je 18 pitanja. Slijedi Jusuf Bubić iz BPS-a sa 17 postavljenih pitanja, zatim Amra Kunovac (DF) i Elma Đogić (LS BiH) sa po 14 pitanja te Faruk Čupina iz SBB-a s 12 pitanja. 

Vesna Švancer i Azra Hadžić iz SBB-a postavile su po 11 pitanja, kao i Mahir Mešalić i Saša Mitrović iz DF-a. 

Čak 27 poslanika nije postavilo nijedno poslaničko pitanje u cijeloj 2017. godini. 

Kompletan izvještaj o aktivnostima poslanika u Parlamentu FBiH možete pogledati u Izvještaju o monitoringu rada Parlamenta FBiH I-XII 2017.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.