BIH

UIO BiH: Još neizvjesno kada će ukidanje dažbina stupiti na snagu

Avaz.ba

20.2.2018

Vijeće ministara BiH je nedavno usvojilo Odluku o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina, o čemu je portal Avaz.ba već pisao. 

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) su nam kazali da još nisu sigurni kada bi primjena ove odluke trebala početi. Što se njih tiče, oni su posao završili.

- Mi smo odluku pripremili u tri jezičke verzije, kako bismo ubrzali proces. Sve tri jezičke verzije idu na potpis u Vijeće ministara i nakon toga prema Službenom listu BiH. Primjena ove odluke počinje osmog dana od dana objave u Službenom listu BiH, ali u ovom trenutku ne mogu kazati da li će to biti za sedam ili 14 dana. Sve bi to bilo nagađanje - kazao je Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH za Avaz.ba.

Podsjetimo, kada osoba ulazi u carinsko područje BiH vozilom ili na neki drugi način, trenutno ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na robu koju unosi u svom ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti 200 KM.  

Stupanjem na snagu i početkom primjene nove odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 600 KM.

Kako je Kovačević pojasnio, prema trenutnim propisima, kada građani BiH dobivaju pakete iz inozemstva oslobađanje plaćanja uvoznih dažbina vrši se na pakete zanemarive vrijednosti, do iznosa od 50 KM.  

- Stupanjem na snagu i početkom primjene nove odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM, ukoliko fizička osoba naručuje robu iz inozemstva i plaća je prilikom narudžbe - dodao je Kovačević.

S druge strane, oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM ukoliko ih fizičke osobe iz BiH dobivaju od fizičkih osoba iz inozemstva bez bilo kakvog plaćanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.