Topić: Zabluda je da Hrvata nema u Bosni, ima ih 100 hiljada više nego u Hercegovini

Fena

Izaslanstvo Hrvatskog sabora, koje je predvodio predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, posjetilo je danas Hrvatsko kulturno društvo Napredak u sarajevskoj Središnjici.

U izaslanstvu su bili i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a i član Međuparlamentarne skupine prijateljstva BiH - Hrvatska Arsen Bauk i član Odbora za vanjsku politiku Ivo Stier.

Predsjednik HKD Napredak Franjo Topić tom prigodom informirao je goste o povijesti Društva, te naročito istaknuo da je samo prošle godine organizirano 539 manifestacija.

Topić je i apelirao da se "Napredak" u Hrvatskoj bolje tretira i u medijskom i u financijskom smislu. Topić, naime, drži da kriterij mora biti ono što je konkretno učinjeno, osobito jer proračunska sredstva nisu privatna.

- Uz to koliko doprinosimo u oblasti kulture, treba imati u vidu da u Bosni i Hercegovini mnogi bolje tretiraju državu Hrvatsku upravo zbog "Napretka" i onoga što ona predstavlja, ne samo na kulturnom polju - istaknuo je Topić.

Napomenuo je i da se često stječe pogrešan dojam kako Hrvata nema u Bosni, da žive samo u Hercegovini, što je, napomenuo je, zabluda budući da od 544.000 Hrvata, u Hercegovini ih živi 220.000, a u Bosni sto hiljada više.

Govoreći o opstojnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, rekao je da je to i globalni i hrvatski interes.

Voditelj saborskog izaslanstva Miro Kovač kazao je da dolazak saborskog izaslanstva u "Napredak" svjedoči koliko se u Hrvatskoj respektira rad Društva.

- Također, naš dolazak u BiH predstavlja mali doprinos relaksiranju odnosa BiH - Hrvatska te osobito odnosa Bošnjaka i Hrvata - kazao je Kovač.

Dodao je da politička prava Hrvata moraju biti ispoštovana, apostrofirajući pritom da se odluke Ustavnog suda glede Izbornog zakona BiH moraju provoditi - navedeno je u saopćenju HKD Napredak.     

NA VRH

Podijeli članak na