BIH

Ima li SDA dovoljno glasova u Skupštini KS za imenovanje nove Vlade?

Piše: K. KEŠMER

20.2.2018

Ukupno 13 poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo potpisalo je jučer i predalo zahtjev za hitno pokretanje smjene premijera KS Elmedina Konakovića. Time se u djelo provela direktiva Kantonalnog odbora SDA upućena nakon što je Konaković napustio SDA. 

Jasne procedure

Iako je SDA nekoliko puta tražila da Konaković sam napusti poziciju na koju ga je ova stranka i delegirala, kako bi olakšao procedure, on to nije učinio te je SDA krenula u njegovo „skidanje“ zajedno sa svim ministrima.

Prema ranijim najavama, za njegovu će smjenu, osim SDA, glasati i Savez za bolju budućnost, SDP, BPS, Naša stranka, a vjerovatno i ostatak opozicije. No, ono što je upitno jeste hoće li SDA uspjeti skupiti 18 ruku, koliko je potrebno za imenovanje novog mandatara, koji će onda sastaviti i novu vladu.

Šef Kluba poslanika SDA Mirza Čelik tu nema dileme.

- Ne bismo ni krenuli u proceduru smjene da nismo sigurni da imamo dovoljno glasova za imenovanje nove vlade – kaže Čelik.

Na pitanje ko bi mogao zamijeniti Konakovića, odgovora nema.

- Procedure su jasne. Općinski odbori imaju pravo da predlože svoje kandidate, nakon toga drugi organi stranke, Kadrovska komisija i Predsjedništvo odlučuju o tome. Još nema nijedno ime, vidjet ćemo ko bi to mogao biti - naveo je Čelik.

Pitanje je i hoće li se i ovaj put popustiti Husi Ćesiru, predsjedniku Općinskog odbora SDA Novi Grad, zbog kojeg je i nastao raskol.

- Ne znam. Vidjet ćemo. Svi imaju pravo da predlože nekoga - ističe Čelik.

Upitna trojka

No, kako saznajemo, u SDA se uveliko broje glasovi, skoro svakodnevno zovu poslanici kako bi potvrdili da su još uz Centralu. Odlaskom Kemala Ademovića, Elvedina Okerića i Amela Mekića, SDA je ostala na devet poslanika. Ono što zabrinjava jeste trojka koja bi mogla promijeniti mišljenje.

Tu su Eldar Čomor, Amor Mašović i Muhamed Kozadra, svi bliski Elmedinu Konakoviću. Njihovim odlaskom SDA bi ostala na sedam poslanika, što ni uz podršku SBB-a i BPS-a nije dovoljno za imenovanje nove vlade. U tom slučaju, SDA će morati tražiti podršku i nezavisnih poslanika, koji, u pravilu, traže zauzvrat velike usluge.

Koliko traje cijeli proces

Sjednica na kojoj će se glasati o sudbini Konakovića bit će održana za 12 dana. Nakon toga, kako nam je rekao Čelik, ide se u potragu za mandatarom te izglasavanjem novog saziva Vlade. Cijeli proces mogao bi trajati čak mjesec, i to ako SDA nađe potrebnu podršku.

Rađo: SBB će glasati za smjenu

Šef Kluba SBB-a u Skupštini KS Dževad Rađo kazao nam je da će ova stranka podržati smjenu Konakovića, s obzirom na to da je napustio stranku iz koje dolazi i jer nisu zadovoljni njegovim radom


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.