BIH

Šta otkriva izvještaj: "Srbska čast" planirala širenje, "Askeri" povezani s vehabijama

Blic

20.2.2018

Sigurnosni izvještaj o djelovanju "Srbske časti" i "Askera", kao i procjena opasnosti koju te organizacije predstavljaju za mir i sigurnost, do kraja sedmice trebalo bi da bude dostavljen Parlamentu BiH.

Izvještaje o sigurnosnoj situaciji, s posebnim naglaskom na djelovanje ovih organizacija, koje su proteklih dana dospjele u žižu javnosti, odvojeno sastavile sve policijske i sigurnosne agencije u BiH, otkrivaju izvori "EuroBlica". 

Vehabijski utjecaj

U tim dokumentima se, prema tvrdnjama sagovornika "EuroBlica", između ostalog, navodi da "Srbska čast" zvanično nije registrirana kao nevladina organizacija ili udruženje u Republici Srpskoj, ali da su postojale tendencije da se to dogodi.

S druge strane, u dijelu izvještaja koji se odnosi na "Askere", zaključak je da se radi o organizaciji sa snažnim vehabijskim utjecajem, čiji je cilj radikalizacija bošnjačke omladine. 

- Na zahtjev članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH, Ministarstvo sigurnosti je još početkom februara trebalo da dostavi izvještaj o djelovanju paravojnih organizacija na teritoriji zemlje. Međutim, taj posao se razvukao do kraja mjeseca. U sastavljanju tog dokumenta učestvovali su MUP RS, Federalna uprava policije, SIPA, OSA, kao i svih deset kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova – ističu ovi sagovornici.

Opasna djeca i naivni kriminalci 

Oni tvrde da su nadležne sigurnosne agencije prikupile prilično čvrste dokaze o tome da su pripadnici "Srbske časti", organizacije koja je zvanično registrirana u Srbiji, planirali svoje širenje u Republici Srpskoj.

U isto vrijeme je djelovanje "Askera", prema njihovim riječima, "neodvojivo od aktivnosti radikalnih islamističkih grupa u Federaciji BiH". 

- Članovima parlamentarne komisije bit će predstavljen izvještaj, koji je sastavljen od podataka svih sigurnosnih i policijskih agencija. Poslije toga je vjerovatno da će rasprava o sigurnosnoj situaciji biti održana u oba doma Parlamentarne skupštine BiH – tvrde izvori.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je za "EuroBlic" potvrdio da bi izvještaj o djelovanju "Srbske časti" i "Askera" do kraja ove sedmice trebalo da bude predat članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH. 

- Znam da je izvještaj napravljen, ali vjerujte da ga još nisam uspio pročitati zbog objektivnih razloga, odnosno službenog odsustva iz BiH. Sigurno je da će izvještaj za koji dan biti proslijeđen nadležnima u Parlamentu BiH - obećava Mektić.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić tvrdi kako mu nije poznato da je izvještaj o stanju sigurnosti završen, ali će, kako ističe, u zavisnosti od sadržaja tog dokumenta zavisiti da li će članovi Komisije tražiti održavanje zajedničke sjednice oba doma Parlamenta BiH. 

- Prošle sedmice sam poslao urgenciju ministru sigurnosti u vezi s tim pitanjem. Smatram da bi o izvještaju trebalo da se raspravlja, jer radi se o sigurnosti građana ove zemlje – rekao je Podžić.

Mektić: Zabraniti militante 

Na pitanje da li nadležne institucije razmatraju mogućnost zabrane djelovanja "Srbske časti" i "Askera" u BiH, ministar Dragan Mektić dao je uopćen odgovor.

- Ukoliko se utvrdi da bilo koja organizacija ili udruženje predstavljaju opasnost po mir i sigurnost građana, sigurno je da bi takve organizacije trebalo zabraniti. Bez obzira s koje strane dolazile. Ljudima su potrebni mir i ekonomski napredak, a ne militanti koji huškaju na nove sukobe – kaže Mektić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.