BIH

Nikšić: Imat ćemo kandidata za Predsjedništvo BiH iz reda bošnjačkog naroda

S konferencije za medije

M. R. S.

21.2.2018

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić kazao je da će ponuditi principe za potencijalne kandidate za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Kazao je da će podržati onog kandidata koji bude spreman prihvatiti te principe.

- Mi smo dogovorili proevropski blok sa desetak partija. To se odnosi na zajednički nastup. To će se definirati. Mi trebamo imati kandidata za sva tri člana Predsjedništva BiH. SDP je najjača politička partija u tom bloku. Mi ne namećemo pravila. Zbog toga smo na tom fonu odlučili da partnerima ponudimo da konstituiramo principe, odnosno ono što tražimo - kazao je Nikšić.

On je rekao da se SDP-u stalno podmeće kukavičije jaje u vezi s kandidaturom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

- Željko Komšić je legitiman kandidat ljevice za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, i SDP neće imati kandidata za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, ali ću se zalagati da SDP ima svog kandidata iz reda bošnjačkog naroda za člana Predsjedništva – rekao je Nikšić nakon sjednice Predsjedništva SDP-a.

Istaknuo je da će partnerima iz proevropskog bloka ponuditi da se utvrde principi za člana Predsjedništva BiH iz RS.

- Imat ćemo principe koje ćemo ponuditi onima koji pretenduju, odnosno žele da se kandidiraju za člana Predsjedništva BiH iz RS. To su već najavili Milorad Dodik i Mladen Ivanić pa ćemo vidjeti hoće li neko od njih prihvatiti te principe. Uvjeren sam da mogu imati oba člana Predsjedništva iz Federacije BiH – naglasio je Nikšić.

Napomenuo je da će se sutra s predstavnicima Evropske komisije, u organizaciji Lars-Gunara Vigemarka (Gunnar Wigemark), održati sastanak u vezi s Izbornim zakonom.

- SDP se jedno vrijeme povukao iz tih razgovora, zato što predstavnici SDA i HDZ-a nisu došli, jer njima nije u interesu da se to riješi - naveo je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.