BIH

Državna kasa sve praznija: Greške sudija i tužilaca koštale BiH 6,3 miliona maraka

EuroBlic

21.2.2018

Neosnovani pritvor koji je posljednjih godina određivao Sud i Tužilaštvo BiH mogao bi poreske obveznike koštati još tri miliona maraka. 

Rekao je ovo za „EuroBlic“ pravobranilac BiH Mariofil Ljubić, koji je pojasnio da oni trenutno vode 32 predmeta, poslije čijeg okončanja će se tačno znati koliko će se, pored 6,3 miliona KM, morati još izdvojiti novca za naknadu štete oštećenim.

- Vrijednost ova 32 tužbena zahtjeva koji su u toku iznosi 2.971.345 maraka – istakao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine do sada ima riješena 124 predmeta u kojima je osnov spora bio neosnovan pritvor.

- Ukupna vrijednost tih 124 tužbenih zahtjeva iznosila je 13.330.180 maraka. Od tog broja, u 72 predmeta je usvojen tužbeni zahtjev tužioca, na osnovu čega im je isplaćeno 6.352.880 maraka, dok su 52 zahtjeva odbijena – pojasnio je pravobranilac Ljubić.

Upravo zbog neosnovanog određivanja pritvora prošle sedmice stigle su još dvije nove tužbe. BiH su tada tužili Pero Radović i Miroslav Vještica.

Vještica je bio osumnjičen za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, a u tužbi traži više od 140.000 maraka zbog nezakonitog pritvora, pretrpljene duševne boli, te izgubljene zarade. On je uhapšen krajem 2004. godine, te je u pritvoru proveo oko šest mjeseci. Nakon toga, određene su mu mjere javljanja u policijsku stanicu.

Iznos odštetnog zahtjeva je 100.629 maraka za izgubljenu zaradu, 30.000 maraka zbog pretrpljene duševne boli i 15.000 maraka zbog umanjenje životne sposobnosti.

Mnogo je primjera i slučajeva u kojima zbog nestručnosti Tužilaštva i nepostojanja dokaza poreski obveznici, nakon tužbi oštećenih zbog neosnovanog pritvora, moraju da plate stotine hiljada maraka.

Tako je zbog neosnovanog držanja u pritvoru, povrede časti i ugleda, te pretrpljenog duševnog bola Milovanu Bjelici i Mirku Šaroviću isplaćeno 153.000 KM, odnosno 102.000 maraka.

Bjelica, aktuelni načelnik Sokoca, u pritvoru je po naredbi Suda BiH bio 11 mjeseci, a Šarović, aktuelni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, godinu. Obojica su 2007. godine oslobođeni svih optužbi.

Među onima koji su zbog istog razloga tužili BiH nalazi se i Gojko Kličković, kojem je takođe trebalo biti isplaćeno više od 100.000 maraka.

Banjalučki advokat Milan Petković kaže za „EuroBlic“ da prije određivanja pritvora sudija mora da uzme u obzir sve okolnosti zbog kojih se određuje pritvor.

- Prvo se mora utvrditi da li postoji osnov sumnje, a kasnije i da postoje posebni pritvorski razlozi. To mogu biti opasnost od bjekstva, opasnost od ponavaljanja krivičnog djela, utjecaj na svjedoke i uništavanje dokaza. Najčešće se pritvor određuju po tački „g“, što znači da se za neko djelo može izreći kazna veća od deset godina i da može izazvati uznemirenost javnosti – pojasnio je Petković.

Prema njegovim riječima, ovaj zadnji razlog se prepušta na volju sudiji i često se to zakonsko rješenje zloupotrebljava.

- Često se isrcpe sve druge mogućnosti da bi se obezbijedilo prisustvo osumnjičenog na ročištu, pa se po toj tački odredi pritvor. Mislim da bi bilo bolje da se odrede mjere zabrane, kao što je obavezno javljanje u policijsku stanicu, oduzimanje isprava i slično. Pritvor je jedna od najtežih mjera i ona bi se trebala koristiti samo za osumnjičene za najteža krivična djela – istakao je Pektović.

Sud BiH presudio je u avgustu prošle godine da BiH treba da isplati 255.000 maraka nadoknade štete zbog boravka u pritvoru Aleksandru Cvetkoviću.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.