BIH

"Avaz" saznaje: Vođa vehabija u BiH Bilal Bosnić naljeto na slobodi?

Bosnić: U junu 2016. pravosnažno osuđen

M. AŠČIĆ

22.2.2018

Bilal Bosnić, neformalni vođa vehabija u BiH, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine pravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog javnog poticanja na terorističke aktivnosti, mogao bi se već naljeto naći na prijevremenoj slobodi, jer će odležati pola zatvorske kazne, saznaje „Dnevni avaz“.

Uračunata kazna

Ovu informaciju potvrdio je za naš list i Adil Lozo, Bosnićev advokat. Lozo je pojasnio da je Bosnić uhapšen 2014. i da je u pritvoru tokom suđenja proveo dvije godine, koje su mu uračunate u kaznu. Zaključno s junom ove godine, on će u zatvoru provesti skoro četiri godine.  

Pravosnažno je osuđen u junu 2016. Bosnić, koji se nalazi na izdržavaju zatvorske kazne u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) u Zenici, prema navodima Loze, tražio je prije nekoliko dana, preko porodice, da ga posjeti što prije.

- Vjerujem da je to razlog zbog kojeg me poziva u posjetu. On je skoro pa odležao više od pola kazne. Prema zakonu, Bosnić ima pravo na prijevremenu slobodu i mi ćemo to zvanično predložiti KPZ-u, a odluku će donijeti Sud BiH. Zakon je na njegovoj strani - kaže Lozo. 

Mjere zabrane

Advokat je mišljenja da je olakšavajuća okolnost Bosniću što je otac 18 djece i što je njegovo ponašanje primjerno. 

- Naravno, riječ je o prijevremenoj slobodi uz određene mjere zabrane, koje podrazumijevaju zabranu napuštanja države, sastajanja s određenim osobama, ali i zabranu govora na javnim mjestima, zbog čega je i osuđen - mišljenja je Lozo.

Lozo: To je njegovo pravo

Vrbovanje zatvorenika

Lozo tvrdi da su se nedavno pojavile špekulacije da je Bosnić u KPZ-u Zenica „vrbovao određene zatvorenike“, što je nazvao korištenjem njegovog imena u dnevnopolitičke svrhe.

- To je iskoristio jedan političar. No, čovjek je u zatvoru. Koga on može da vrbuje i na koji način. Druženje nije vrbovanje, kako neki misle - kaže Lozo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.