Picula: BiH ne može napredovati zbog političkih zagovornika 'statusa quo'

Fena
22.02.2018 13:14

Voditelj Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula pozdravio je vijest što je BiH konačno uspjela odgovoriti na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, no isto tako upozorio kako BiH ne može napredovati dok na političkoj sceni dominiraju zagovornici "statusa quo".

Indikativni datum

Prema njegovim mišljenju, za evropsku perspektivu BiH nije toliko presudno koji će joj indikativni datum ulaska odrediti Brisel, nego da stvarni napredak zemlje ovisi o tome "koliko će još dugo biti politički utjecajne grupe kojima je neprihvatljivo svako, pa i najmanje odstupanje od postojećeg dejtonskog okvira koje ugrožava njihove pozicije".

Kao primjer toga naveo je da je BiH jedina zemlja zapadnog Balkana koja ovog trenutka nema zajednički parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje formiran od zastupnika Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH.

- Ako se sistemski blokira rad jednog ovakvog standardnog tijela, kakvi će tek otpori nastupiti kada na dnevni red dođu puno značajnije reforme? BiH ne može stalno računati na spuštanje kriterija za napredovanje prema višim nivoima u postupku pridruživanja EU - kazao je u izjavi za Fenu Picula.

Upitan misli li da bi se sama međunarodna zajednica trebala više uključiti u cijeli proces ulaska BiH u EU ili je to, ipak, samo na BiH i njenim dužnosnicima, ustvrdio je kako bi optimalno rješenja za postojeće probleme hroničnog nefunkcioniranja institucija trebalo pronaći u samoj BiH, a ne nametati ih sa strane.

Međutim, dodao je, BiH ima sistem koji je dogovoren na međunarodnom nivou.

- To je zemlja u kojoj još uvijek djeluju predstavnici međunarodne zajednice u različitim formama pa je zato razumljivo da međunarodna zajednica treba imati određenog utjecaja kada je očito da interni sukobi blokiraju normalno funkcioniranje institucija - naglasio je.

Potcrtao je kako to, naravno, nikako ne znači da domaća politika, vladajuća i opoziciona, mogu apstinirati od odgovornosti za postojeće stanje, ali da BiH sigurno ne može napredovati dok na političkoj sceni dominiraju zagovornici "status quo".

Dobra vijest

Kada je u pitanju Upitnik Evropske komisije, kazao je kako je dobra vijest što je BiH konačno, nakon tolikih odgađanja i blokada, uspjela pripremiti odgovore te da sada treba sačekati reakciju Komisije.

- Davanje avisa ovisit će o tome treba li odgovore dopuniti i političke procjene Vijeća da je zemlja spremna za viši nivo u procesu pristupanja. Komisija može dati pozitivno, ali i negativno mišljenje. Osim toga, u aprilu će biti objavljeni izvještaji o napretku svake pojedinačne zemlje na zapadnom Balkanu i prateći dokumenti Evropskog parlamenta što će dodatno poslužiti za procjenjivanje šansi BiH u narednom periodu - kazao je Picula.

Na pitanje kada bi po njegovim mišljenju BiH mogla postati kandidatkinja za pristupanje i koliko zaostaje u procesu pridruživanja Evropskoj uniji za zemljama regije, voditelj Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom istaknuo je kako se nakon dvojbenih rezultata tzv. novog pristupa EU prema BiH iz 2013. godine i postojanja cijelog niza otvorenih problema s kojima se ta država danas nosi, opravdano može postaviti pitanje koliki su uopće kapaciteti BiH da iskoristi prilike koje joj ciklički nudi EU.

Napomenuo je kako Strategija za zapadni Balkan, inače, predviđa da bi BiH mogla dobiti status kandidata 2019. godine, a dovršiti pregovore oko sredine idućeg decenije, no nažalost, već danas, BiH je svrstana, uz Kosovo, među zemlje zapadnog Balkana s toliko ozbiljnim deficitima da se njeno članstvo u EU projicira tek na samom kraju idućeg procesa proširenja. 

Picula je komentirao i najavu iz Komisije da će se uspostaviti posebni aranžmani kako bi se osiguralo da nove države članice ne mogu blokirati pristupanje ostalih kandidata sa zapadnog Balkana, kazavši kako EU sada već ima višestruko negativna iskustva s primitkom država koje su bile nedovoljno spremne za cjelovito funkcioniranje u bloku.

Prema njegovom mišljenju, tu se ne radi samo o Kipru koji je i danas teritorijalno podijeljena zemlja. Tu su još Rumunija i Bugarska koje još ne uspijevaju izaći iz EU monitoringa u području pravosuđa.

Prisutno neraspoloženje

- Najnoviji stadij spora Hrvatske i Slovenije oko granice, ali i prisutno neraspoloženje u mnogim članicama prema daljnjem proširenju doveli su do naglašavanja važnosti zaključenja takvih bilateralnih sporova i sličnih dubioza već u fazi pregovora o članstvu. Srbiji je npr. najavljeno da bez 'pravno obavezujućeg dokumenta' o statusu Kosova ne može računati na uspješan dovršetak pregovora o članstvu u EU - istaknuo je Picula, naglasivši pritom kako je Strategija u tom smislu instrument za obnovu interesa za proširenje među građanima zemalja članica kao i poticaj zemljama zapadnog Balkana za konačan napor kojim bi se traumatični odnosi razriješili u zajedničkom okviru.

Govoreći o Strategiji za zapadni Balkan, kazao je kako je riječ o dokumentu koji bi trebao pomiriti dvije vrste negativnih posljedica nastalih, s jedne strane, zbog godina pasivnog odnosa EU prema ideji daljnjeg proširenja i, s druge, kontinuiranog stagniranja i čak slabljenja indikatora demokratskog ustroja u zemljama zapadnog Balkana.

- Izbjeglička kriza je npr. demonstrirala mnoge slabosti institucija EU kao i porast autoritarnosti na evropskom jugoistoku i prostoru koji ga okružuje. Tzv. briselski mjehur primjetne nezainteresiranosti za regiju rastao je paralelno s političkim i sigurnosnim vakuumom na zapadnom Balkanu. Dovoljno je reći kako je prošlo punih petnaest godina između dva EU - zapadni Balkan skupa. Strategija je, dakle, odraz 'naknadne pameti' i nastojanja da se u samoj završnici mandata Evropske komisije konsolidira prisutnost EU na prostoru izloženom raznoraznim ne-EU pritiscima i predugoj tranziciji šest država prema članstvu - istaknuo je Picula.

Bez obzira na kritike, ocijenio je, Strategija je, ipak, ne samo obnovila nego i neopozivo potvrdila riješenost Unije da pomogne i na kraju procesa prihvati nove članice sa zapadnog Balkana.

- Stanovništvo regije čini svega 3,6 posto stanovništva EU, ali njen značaj u bitno promijenjenim geopolitičkim okolnostima nadrasta takvu statistiku. Ovim dokumentom EU je odlučila investirati u vlastitu perspektivu. U tom okviru BiH dobiva još jednu garanciju da njen evropski put ima jasan cilj - zaključio je voditelj Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula.

Tagovi

Tonino Picula
NA VRH