BIH

U Derventi održana treća debata “EU u posjeti lokalnim zajednicama’’

N.S.

22.2.2018

U Derventi je danas održana treća debata o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja Evropskoj uniji, u okviru realizacije projekta „Lokalna zajednica preuzima inicijativu“, u realizaciji Kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (EUSR).  

Domaćini debate bili su zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Kaldun Sino (Khaldoun Sinno) i ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson (Edward) te stručnjaci za socio-ekonomski i održivi razvoj iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Sino je u izjavi novinarima rekao da imao veoma zanimljiv sastanak sa načelnikom opštine Derventa Miloradom Simićem i da su razgovarali o unapređenju opštinskih službi, o vremenu koje je potrebno za registraciju firme.

- Po tom pitanju je situacija dobra u Derventi. Nije u pitanju takmičenje koja će opština biti bolja od druge već da jedna od druge koriste dobre prakse - rekao je Sino, dodajući da je cilj uključivanje stanovništva da razgovaraju, da saznaju šta Evropska unija podrazumijava, šta znače evropske integracije za lokalnu zajednicu i kako lokalna zajednica treba da radi u kreiranju reformi i praksi.

Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson kaže da su lokalne zajednice izuzetno važne u sveobuhvatnom pristupu poboljšanja ekonomije i da je prvi put u posjeti Derventi.

- Kao britanska vlada ulažemo u Derventu, u smislu projekta od 200.00 KM, kome je cilj za narednih godinu dana da poboljša uslove poslovnog okruženja u ovom mjestu, u smislu pojednostavljenja procedura za registraciju novih kompanija i smanjenja vremena koje je potrebno - rekao je Ferguson. 

Na debati je učešće uzelo preko 100 preduzetnika, predstavnike javne uprave, javnih preduzeća i organizacija civilnog društva te poljoprivrednike, mlade i stručnjake za ekonomski i održivi razvoj lokalnih zajednica, najavili su organizatori.  

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić je izjavio da u Derventi postoji veoma dobro privredno okruženje i da ova lokalna zajednica ima najmanju stopu nezaposlenosti u BiH.

- Kod nas posluje 30 kompanija sa autsrijskim, njemačkim, italijanskim kapitalom, značajan broj uspješnih domaćih preduzeća. Name nedostaje radne snage. Valjda smo normalni, da je odsutna korupcija i pružena ruka svim ulagačima - rekao je Simić.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.