BIH

Na područje Evrope spušta se polarna zračna masa, doći će i do BiH

Avaz.ba

22.2.2018

Zbog ugaženog ili raskvašenog snijega na kolovozu, sporije se saobraća u višim predjelima Bosne i Hercegovine.

Izdvajaju se putevi: Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Srbljani-Velika Kladuša, Bihać-Bosanska Otoka, Bosanski Petrovac-Drvar, Prijedor-Banja Luka-Bosanska Gradiška, Sarajevo-Rogatica, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Livno-Kupres i Banja Luka-Turbe. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se korištenje lanaca, javlja BIHAMK. 

Debeli minusi 

Zbog jakog vjetra koji stvara snježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za sva vozila na regionalnom putu R-419 Mihalji - Blidinje. Jak vjetar povremeno formira snježne nanose i na putevima na širem području Tomislavgrada, Glamoča, Bosanskog Grahova i Kupresa.

Na magistralnim putevima M-14 Srbljani-Bosanska Krupa i M-18 Dobro Polje-Brod na Drini upozorava se na mogućnost snježnih lavina. 

Na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima moguća je mjestimična poledica. U južnim krajevima saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Skreće se pažnja na učestale odrone, te se savjetuje opreznija vožnja. 

Inače, zima će krajem ove i početkom iduće sedmice pokazati zube, a zahvaljujući jačanju sibirske anticiklone temperature će se spustiti u debele minuse. 

Sibirska anticiklona

Nakon tog snježnog razdoblja, ojačat će sibirska anticiklona te će se sa sjeveroistoka Evrope spustiti polarna kontinentalna zračna masa s osjetno hladnijim zrakom. Stoga se potkraj subote i u noći na nedjelju očekuje znatni pad temperature uz vrijednosti između -10 i -5 stepeni.

Prema dugoročnoj prognozi meteorologa Federalnog hidrometeorloškog zavoda u nedjelju, 25. februara, kao i početkom sljedeće sedmice jutarnje prognozirane temperature zraka kretat će se od -17 °C do -10, a u Hercegovini do -5 stepeni.

Početkom sljedećeg mjeseca zadržat će se i dalje hladno vrijeme. Najniže temeperature imat će vrijednosti od -8 do -2 stepena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.