BIH

Grafike s najnižim temperaturama: Rekord BiH iz 1963. među vodećim u Evropi

Avaz.ba

22.2.2018

Pred sam kraj zime, Evropa se priprema za njen vjerojatno najhladniji dio ove godine. Vibor Cipan, uspješni IT-jevac, inače pokretač agencije za user experience i usability UX Passion koju je osnovao nakon što je napustio Microsoft, na svojoj je web stranici objavio dosta zanimljivu grafiku najnižih temperatura ikad zabilježenih po evropskim zemljama.

Većina ovih rekorda, piše Cipan, u nadolazećoj hladnoj fronti vjerojatno neće biti srušeno, ali ih je svejedno zanimljivo znati. 

Na primjer, najniža temperatura ikada zabilježena u Evropi izmjerena je, dosta očekivano, u Rusiji, i bila je 58 celzijevih stepeni ispod nule, a temperature ispod minus pedeset jedino su još zabilježile Norveška, Švedska i Finska.


Najniža temperatura ikad zabilježena u Sarajevu izmjerena je davne 1942. godine, tačnije 24. januara, i iznosila je minus 26,4 Celzijusa. Temperatura je tada mjerena na Bjelavama, a na isti datum, 21 godinu kasnije 1963., na Igmanu je zabilježeno minus 42,5 stepeni Celzijusa i to je najniža temperatura izmjerena na teritoriji BiH.

Što se tiče Hrvatske, najniža temperatura ikad zabilježena u ovoj zemlji je -34,6 stepeni, izmjerenih u Gračacu 13. januara 2003. godine. 

Što se tiče ostalih država iz regiona, najniža temperatura ikad izmjerena u Sloveniji bila je tek nešto malo viša nego hrvatska, s -34,5, dok je u Srbiji -39,5 stepeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.