BIH

Ferguson u Derventi: Poboljšati privlačenje investicija i poslovno okruženje

Piše: N.S

22.2.2018

Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson posjetio je danas općinu Derventa, gdje je sa načelnikom opštine Miloradom Simićem razgovarao o napretku postignutom u realizaciji projekta privlačenja investicija i poboljšanju poslovnog okruženja na lokalnom nivou/LIFE/.  

Ambasador Ferguson u izjavi novinarima rekao je da je razgovarano na sastanku kako Velika Britanija može doprinijeti daljnjem razvoju lokalne zajednice u smislu razvoja poslovnog okruženja i poboljšanja uslova privrede.

- Projektnim novcem Velike Britanije plaćaju se stručnjaci Svjetske banke koji zajedno sa općinom, načelnikovim timom i administracijom prolaze kompletnu proceduru vezanu za registraciju firmi, za njihovo poslovanje, rekao je Ferguson.

On je dodao da je isti projekat realizovan već u 20 općina u BiH, i da su evidentni rezultati i pokazatelji, da je povećano investiranje i otvaranje novih kompanija.

Načelnik općine Derventa Milorad Simić je rekao da je Derventa "plodno tlo" kada je u pitanju strano investiranje, ali i investiranje domaćih preduzeća.

- Kroz projekat naučit ćemo kako elektronski obezbijediti privrednicima da se prijave, da se registruju. Ujutro kada dođete u općinu i želite postati privrednik već u pola tri istog dana dobijate rješenje da ste to i postali. Urađeno je puno, ali može bolje - dodao je Simić.

Projekat LIFE lokalna zajednica realizuje u saradnji sa Međunarodnom Finansijskom korporacijom /IFC/, članicom Grupacije Svjetske banke i u partnerstvu sa Britanskom ambasadom u BiH.

Općina Derventa kroz realizaciju projekta LIFE nastoji da poveća konkurentnost putem snižavanja troškova i rizika poslovanja, pojednostavljenje procesa izdavanja dozvola, saglasnosti, odobrenja i poboljšanje općinskih propisa i da privlači nove investicije u opštinu Derventa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.