BIH

Vilić za Avaz.ba: Pojačane mjere osiguranja ambasada u BiH, građani nemaju razloga za uznemirenost

E. MASLO

22.2.2018

Bosna i Hercegovina je podigla mjere sigurnosti na najviši nivo nakon sinoćnjeg napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, ali naši građani nemaju razloga za zabrinutost.

Rekao je to u razgovoru za Avaz.ba Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

- Poduzeli smo pojačane mjere osiguranja diplomatsko-konzularnih predstavništava SAD u BiH u cilju preventivnog djelovanja. Direkcija kontinuirano razmjenjuje sigurnosne informacije s svim policijskim agencijama u BiH i Obavještajno-sigurnosnom agencijom. Također, razmjenjujemo informacija i kroz kanale međunarodne operativne policijske saradnje - kazao je Vilić za Avaz.ba.

Kako je rekao, građani nemaju razloga za uznemirenost.

-  Ne postoje informacije o narušavanju sigurnosti ambasada u BiH. Naša zakonska nadležnost je da osiguravamo diplomatsko-konzularna predstavništva. Imamo naše metode kojima to radimo. Pojačane mjere sigurnosti zadržat će se narednih dana, a ne možemo precizirati do kada tačno. Na osnovu zaprimljenih informacija i sigurnosne procjene, Direkcija će poduzeti sve mjere i radnje kako bi se osiguralo nesmetano funkcionisanje diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH - rekao je Vilić. 

Podsjetimo, danas su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda te direktori Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Mirsad Vilić i Osman Mehmedagić, razgovarali o povećanoj angažiranosti pripadnika naših agencija na terenu. 

U Podgorici je sinoć Dalibor Jauković bacio ručnu bombu na zgradu Ambasade SAD, a nakon toga se raznio drugom bombom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.