BIH

MVP BiH domaćin međunarodne ministarske konferencije u Banjoj Luci

Fena

23.2.2018

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bit će domaćin međunarodne ministarske konferencije na temu evropskih integracija BiH i zemalja regiona, koja će biti održana danas u Banjoj Luci.

Konferenciju će otvoriti član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Početak sesije posvećen je ulozi parlamenata u procesu evropskih integracija i značaju međusobnih sporazuma o saradnji u toj oblasti.

U okviru sesije uvodna izlaganja imat će ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministrica evropskih integracija Srbije Jadranka Joksimović i član Evropskog parlamenta i izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Dan Preda (Cristian).

Na sesiji će se obratiti prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, predsjednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, predsjednik Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović, predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS Branislav Borenović i predsjednik Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić.

Nakon obraćanja planirana je razmjena mišljenja s ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditiranih u BiH.

Po završetku sesije, učesnici će dati izjave za medije.

U okviru konferencije bit će održan i radni sastanak ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka i ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petera Šijarta (Szijjarto) s prvim zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladenom Bosićem, predsjednikom Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikolom Lovrinovićem, predsjednikom Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS Branislavom Borenovićem i predsjednikom Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edinom Mušićem, na temu procesa evropskih integracija BiH.

Delegacije BiH i Mađarske, predvođene ministrima Crnatkom i Šijartom, danas će održati sastanak, nakon čega će se ministri obratiti medijima.

Također je planirano da Crnadak održi sastanak s članom Evropskog parlamenta i izvjestiocem za Bosnu i Hercegovinu Kristijanom Dan Predom i s ministricom evropskih integracija Republike Srbije Jadrankom Joksimović, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.