BIH

Tinejdžer Mihael Čalaga: Traktor vozim od devete godine, radnike plaćam po 500 eura

Blic.rs

23.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Foto: Facebook

Sušta suprotnost većini mladih, koji bježe od poljoprivrednih poslova je mladić iz BiH, Mihael Čalaga. Iako mu je tek 18 godina, navikao je da radi teške poslove, ali u tome uživa jer njeguje ogromnu ljubav prema traktorima.

Čak i kada zapada snijeg, a u Kreševu odakle je ovaj mladić zabijelio je prije nego u drugim krajevima, "druženje" ne izostaje. Dolaskom ljeta i cjelodnevne sezone radova, traktor i on postaju nerazdvojni. 

Priča da je traktore zavolio još kao mali. Kada je imao tri godine, njegov otac  kupio je prvi i tada je počelo sve.

- Godine 2001. kupili smo prvi traktor, a kada bi tata krenuo da radi, uvijek sam tu bio i ja. Traktor sam preuzeo s devet godina i od tada svaki dan radim s njim. Prošle godine sam položio za A1, A, B, BE, C1 i C1E – priča za "Blic" Mihael i dodaje da su mu oduvijek interesantne teretne i poljoprivredne mašine.

Sada, jedini on koristi i održava taj traktor, i, kako kaže, ne da ga nikome. Koliko mu je drag, najbolje opisuje to što je rekao da je za njega taj traktor nešto najbitnije u životu.

- S traktorom sam od devete godine počeo da zarađujem, i to radim i sada. Puno vremena i uspomena sam doživio s njim. Ljeti puno radim. Zna se desiti da sastavim po nekoliko dana zaredom da bih sve stigao, a zimi posla ima slabije – priča ovaj vrijedni mladić, kojem i obrazovanje ide u tom smjeru jer se školuje za tehničara za vozila i vozna sredstva.

Mihael s traktorom radi sve poslove, ide u šumu, a obrađuje i 24 hektara zemlje, od kojih je dio vlastita, a dio tuđa.

Zimi, kada je manje posla, s ovim prijevoznim sredstvom dosta vremena provodi na velikoj farmi u vlasništvu njegove porodice.

- Na farmi imam 350 ovaca, 150 koza i 23 psa. Tu je mnogo posla – kaže on.

Ipak, vremena nađe da ovjekovječi vrijeme koje provede s ovom crvenom mašinom i to čini svaki put kada vidi neko lijepo mjesto.

Na njegovu, kako kaže, strast prema traktorima, prijatelji su mu rekli da je to „teška zavisnost“. O drugim velikim prijevoznim sredstvima ne razmišlja, a tek da vidi kako je, okušao se i u vožnji kamiona. 

Ovo veliko domaćinstvo ima tri radnika, a Mihael kaže da ih plaća po 500 eura. Nedavno je putem oglasa tražio pastira, a od tada mu je inboks zatrpan porukama. 

- Više od stotinu poruka imam na mobilnom otkako je oglas objavljen, ne znam više šta da ljudima kažem i još nisam stigao da odgovorim – kaže on, dodajući da je našao radnika.

Nakon završetka školovanja, Mihael planira da ostane na selu i radi poslove kojima se sada bavi, "ako sve bude kako je planirao".

Mladima savjetuje da, ako nemaju šta raditi u svom rodnom mjestu, idu u potragu za boljim životom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.