Saopćenje za javnost

SDA: Neka se CIK odmah očituje, popunjavanje Doma naroda mora poštovati Ustav FBiH

Avaz.ba
23.02.2018 11:52

Stranka demokratske akcije (SDA) u saopćenju za javnost reagirala je na informacije o navodnoj pripremi odluke o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

- SDA poziva Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH da se odmah očituje o, kako su kazali, uznemirujućim informacijama koje su objavili pojedini mediji vezano za navodnu pripremu odluke kojom se, na način suprotan odredbama Ustava Federacije BiH, određuje broj delegata koji se biraju u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih iz zakonodavnog tijela svakog kantona.

Apsolutno je neprihvatljivo da CIK donosi bilo kakvu odluku o tome dok su u toku pokušaji da se to pitanje uredi odgovarajućim izmjenama Izbornog zakona BiH. Svako buduće rješenje u vezi s raspodjelom delegata iz svakog kantona mora striktno poštovati odgovarajuće odredbe Ustava Federacije BiH. Za SDA nije prihvatljivo bilo kakvo rješenje koje nije u skladu s Ustavom Federacije BiH – piše u saopćenju SDA.

NA VRH