EDUS održava edukativnu konferenciju za praćenje razvoja djece

EDUS održava edukativnu konferenciju za praćenje razvoja djece

Udruženje "EDUS-Edukacija za sve" u saradnji sa UNICEF-om i USAID-om održava dvodnevnu edukativnu konferenciju stručnog kadra o temi "Unapređenje servisa rane intervencije u BiH".

Radi se o prvom naučnom instrumentu razvijenom na području Balkana namijenjenom za praćenje ranog rasta i razvoja djece, te odstupanja u razvoju.

Tokom prvog dana konferencije predstavljena je pilot studija efikasnosti idejnog koncepta Sistema centara za rani rast i razvoj nastalog kroz multisektorsku saradnju resornih ministarstava, UNICEF-a i EDUS-a.

- Svi znamo dobro da će dijete imati sretniji i bolji život ako se dijagnoza ranije uspostavi. Cilj današnjeg okupljanja je da se dobiju što tačnije, relevantnije informacije i razultati za uspostavljanje dijagnoze kod djece – kazao je direktor Misije Američke agencija za međunarodni razvoj u BiH (USAID) Piter Dafi (Peter Duffy).

Dodao je da se trebaju znati da su prve tri godine razvoja djeteta najvažnije za njegov daljnji život.

Predstavnica UNICEF-a za BiH Gita Narajan (Geeta Narayan) istakla je da je nužno da se kroz kvalitetne usluge ranog rasta i razvoja pomogne djeci da uče, da rastu uz adekvatnu stimulaciju, te da kod one djece kod koje se otkriju poteškoće da adekvatna podrška.

Istakla je da je vrlo važno, da bi se djeca sa intelektualnim teškoćama i teškoćama u razvoju, normalno uključila u društvo, potrebno jednako raditi sa roditeljima, sa djecom, pedagozima i cijelim društvom.

- Trebamo raditi sa svim segmentima u društvu, ne samo s pojedincima – kazala je Narajan.

Mišljenja je da svi trebaju učiti i svi trebaju biti educirani da bi se napravio korak naprijed i djeca uključila u društvo.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH