BIH

Reis Kavazović razgovarao s austrijskom ministricom Knajsl

Fena

23.2.2018

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je razgovarao sa saveznom ministricom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Karin Knajsl (Karin Kneissl) o odnosima između BiH i državnih organa Austrije. 

Reisu-l-ulema je istakao da je prijateljstvo između Republike Austrije i IZ u BiH jako i da bi otvorena pitanja trebalo rješavati u duhu historijskog prijateljstva dvaju naroda, a ne putem iznošenja neprovjerenih insinuacija u medijima.

Istaknuta je plodotvorna saradnja IZ u BiH i Republike Austrije u organizaciji konferencije o pravnom okviru za islam u evropskom kontekstu i državi i religiji u BiH i Austriji u okviru obilježavanja Godine kulture Bosne i Hercegovine i Austrije 2016.

Također, bilo je govora i o spornoj publikaciji ÖlF-a u kojoj je publikovan nenaučan i zlonamjeran tekst o muslimanima na ovim prostorima. Reisu-l-ulema je kazao da prijatelji otvoreno razgovaraju i da je velikom broju građana BiH neprihvatljivo da zvaničnici neke druge države suprotno ustavu te zemlje posjećuju neke njene dijelove kao da su suverene države i u tim prilikama šalju zlonamjerne i separatističke poruke koje mogu imati implikacije na budućnost ove zemlje i njenih naroda.

Reisu-l-ulema ukazao je na historijski dobre odnose ne samo Republike Austrije i BiH, Bošnjaka kao naroda nego i muslimana među njima i njihove Islamske zajednice kazavši da se nada kako će ovaj susret samo doprinijeti jačanju tih veza, javlja MINA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.