BIH

Do kraja februara snijeg u BiH: Naredne sedmice očekuju se veliki minusi

Avaz.ba

24.2.2018

Februar se polako bliži kraju. Ušao je u posljednju dekadu, a meteorolozi najavljuju slično vrijeme u cijeloj Bosni i Hercegovini tokom vikenda i početkom naredne sedmice. 

U subotu, 24. februara, u Bosni uglavnom oblačno sa slabim snijegom. Više sunčanog vremena u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka u Bosni između -1 i 4 stepena.

U Hercegovini jutarnja temperatura između 3 i 7°C, a najviša dnevna između 9 i 14 stepeni.

Oblačno sa snijegom

U nedjelju, 25. februara, u Bosni i Hercegovini oblačno. U većem dijelu zemlje padat će snijeg. Na zapadu, jugu i jugoistoku Hercegovine prijepodne kiša ili susnježica koje će od sredine dana prijeći u snijeg. Prognozirana visina novog snijega je od 5 do 15 centimetara. Vjetar umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. 

Temperatura zraka uglavnom između -7 i -3 stepena. Na jugu zemlje temperatura prijepodne između 1 i 4, a u drugoj polovini dana u opadanju. 

U ponedjeljak, 26. februara, u Bosni i Hercegovini oblačno sa snijegom. Prognozirana visina novog snijega je od 10 do 20 centimetara. Vjetar umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. 

Temperatura zraka uglavnom između -9 i -4, na krajnjem jugu zemlje između -2 i 1 stepen.

U utorak, 27. februara, u Bosni oblačno sa snijegom. U Hercegovini snijeg u jutarnjim satima. U drugoj polovini dana u Hercegovini djelimično smanjenje oblačnosti. Prognozirana visina novog snijega je od 5 do 10 centimetara. 

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -10 i -5, na krajnjem jugu zemlje između -4 i 2 stepena.

U srijedu, 28. februara, u Bosni oblačno, u jutarnjim satima lokalno sa slabim snijegom. U Hercegovini sunčanije prijepodne, a u drugoj polovini dana naoblačenje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura uglavnom između -15 i -10, na planinama i visoravnima i do -20 stepeni.

Najviša dnevna temperatura većinom između -8 i -4 stepena. Na jugu zemlje između -8 i -4, a najviša dnevna od 0 do 4 stepena.

Obustava saobraćaja

Podsjetimo, od sinoć je na graničnim prijelazima Izačić i Velika Kladuša na snazi obustava saobraćaja za teretna vozila teža od 7,5 tona zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj.

Zbog najava pogoršanja vremenskih prilika i obilnijih snježnih padavina, predstojećeg vikenda i iduće sedmice u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su svim pravnim i fizičkim osobama izdate preporuke za hitno poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od snježnih padavina i niskih temperatura.

Odsjek civilne zaštite Grada Mostara poziva sve građane da daju svoj doprinos u čišćenju snijega ispred svojih kuća i ulaza u zgrade, te trotoara pored škola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.