BIH

Ambasador Rusije u BiH: Nekorektne su priče da preko RS vršimo utjecaj na BiH

Srna

24.2.2018

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov rekao je kako su nekorektne priče da Rusija preko RS vrši utjecaj na BiH i Balkan. Također, on je dodao da bi bio zločin kada bi NATO tokom vježbi koristio municiju s osiromašenim uranijumom. Reakcija dolazi nekoliko dana nakon demantija iz Ministarstva odbrane BiH kako tvrdnje o zabranjenoj municiji nisu tačne.

Ipak, Ivancov je naglasio da priča o takvim vojnim vježbama može izazvati zabrinutost, te da je već podigla tenzije, što ne doprinosi stabilnoj situaciji u BiH.

Ivancov je rekao da Ruska Federacija ima dobre odnose sa RS, ali da kao ambasador pažljivo sluša šta mu govore svi politički, javni i društveni akteri u BiH, nastojeći da kao predstavnik Rusije, koja je, kako kaže, "garant Dejtonskog sporazuma", doprinese pronalaženju neke vrste kompromisa.

- Rusija se nikada ne miješa u unutrašnje poslove zemalja, ali radi na poboljšanju saradnje. Teza o nekom ''utjecaju'' Rusije u BiH dolazi izvana - rekao je Ivancov, a prenosi "Glas Srpske".

On je naveo da Dejtonski sporazum funkcionira kao kombinacija principa koji zadovoljava sve strane u BiH, a da bi bio izmijenjen potrebna je saglasnost sva tri naroda i oba entiteta. 

- Dejton je donio mir. Sada stranci ne mogu prisiliti BiH da sklopi neki novi ugovor ili napravi izmjene. To bi, ako žele, morali uraditi narodi u BiH, jer je BiH nezavisna zemlja - rekao je Ivancov.

Dodao je da je prošlo vrijeme visokog predstavnika u BiH i kako Rusija smatra da njegov posao nije da rješava pitanja u vezi s novim izbornim zakonom. Ivancov je naveo da su zabrinjavajuće informacije o djelovanju radikalnih paravojnih formacija u BiH s religijskim predznakom.

Nadamo se da nadležne sigurnosne institucije u BiH i entitetima drže situaciju pod kontrolom radi društva mira i stabilnosti - rekao je Ivancov.  

On je ocijenio da od odnosa Srbije i Hrvatske zavisi stabilnost u regionu i BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.