BIH

U USK snijeg srušio 14 objekata: Najteže u Bihaću i Cazinu

Krajina.ba/Avaz.ba

24.2.2018

Grad Bihać su u proteklih nekoliko dana zadesile velike snježne padavine. Visina snježnog pokrivača, prema zvaničnim informacijama, iznosila je 82 centimetra, dok je od početka februara od danas na području Grada Bihaća napadalo 177 cm snijega.

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić održao je i sastanak sa čelnicima Zavoda za prostorno uređenje Bihać, JKP Komrad, gradske Službe za komunalne djelatnosti i inspekcijske poslove i Civilne zaštite grada Bihaća, te zahtijevao maksimalnu angažiranost na raščišćavanju snijega. 

Preobilne padavine

Čelnici navedenih ustanova i službi izvijestili su da je sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo danonoćno na terenu, da su svi putni pravci prohodni, te da nema prekida u isporuci vode, električne energije i odvoza smeća, osim u ulicama u koje kamioni za odvoz smeća ne mogu ući. 

S obzirom na preobilne padavine i težak snijeg koji je zadesio ovaj dio BiH, stanje ipak ocjenjuju zadovoljavajućim, pozdravljaju napore radnika koji danonoćno rade na održavanju gradskih ulica prohodnim, te mole građane za razumijevanje.

Gradonačelnik je uputio i zahtjev Ministarstvu odbrane BiH za angažman pripadnika Oružanih snaga BiH iz kasarne "Adil Bešić", koji će u koordinaciji s gradskim službama vršiti čišćenje pješačkih prilaza školskim i zdravstvenim ustanovama, kao i trotoara u središnjem dijelu grada.  

Služba za komunalne djelatnosti, vode, zaštitu okoliša i inspekcijskih poslove Grada Bihaća još jedanput podsjeća sva pravna i fizička lica i upravitelje zgrada na obavezu uklanjanja snijega i leda na prilazima individualnim i kolektivnim stambenim i poslovnim objektima, te na obavezu uklanjanja snijega i leda s krovova objekata i prostora ispred njihovih objekata. 

Obilan snijeg

Također, građani se mole da u što manjoj mjeri koriste vlastite automobile, kako bi na taj način rasteretili unutargradski saobraćaj.

U posljednjih nekoliko dana, zbog obilnog snijega u Krajini urušili su se krovovi na četiri porodične kuće, 14 stambenih objekata, fiskulturnoj sali školske zgrade i dvije krovne konstrukcije na objektima privatnih firmi.

Najteža situacija je u najvećim gradovima u Unsko-sanskom kantonu, u Bihaću i Cazinu, gdje su zabilježene i najveće snježne padavine, potvrđeno je za Avaz.ba u Civilnoj zaštiti USK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.