BIH

Basinger i Fogel: Bataljon vojnika EU rasporediti u Tuzli

Basiner i Fogel: EU mora pokazati mišiće

Piše: S. NUMANOVIĆ

24.2.2018

Bataljon vojnika Evropske unije trebalo bi stacionirati u bazi „Orao“ kod Tuzle. Evropska unija već u Bosni i Hercegovini ima anemičnu vojnu misiju, EUFOR, u skladu s obećanjem i obavezom da održi „stabilno i sigurno okruženje“.  

Vojna baza već ima kapacitet da primi i najveće transportne letjelice te je u stanju da bude baza za moćnu reakciju, ako zatreba, prema Jugu, poručuju analitičari Kurt Basiner (Bassauener) i Tobi Fogel (Toby Vogel) iz organizacije Vijeće za demokratizaciju politike.

Obimna analiza

U obimnijoj analizi prijedloga predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker) da se formira armija EU, oni ističu da taj prijedlog ima smisla. Posebno zbog sve jačeg ruskog utjecaja na globalnoj političkoj sceni, ali i nesmanjene prijetnje od terorizma.

Basiner i Fogel stava su da evropska vojska treba biti napravljena na principu dobrovoljnosti, da jedna njena divizija mora biti stacionirana u državama koje su nekad pripadale sovjetskom vojnom i političkom bloku, a da bataljon bude stacioniran u Tuzli.

Ovaj stav korespondira s ranijim Basinerovim zalaganjem u SAD, da Pentagon u Brčkom napravi svoju vojnu bazu. Ideja je tada, na sjednici utjecajne nevladine organizacije Atlantsko vijeće, prihvaćena i o njoj se i sada razgovara u nezvaničnim, ali i zvaničnim vladinim krugovima.

- U vremenima rastućih geopolitičkih tenzija u susjedstvu EU, od Ukrajine, preko Sirije, do Libije, Evropljani počinju shvatati da je trenutni poredak prevaziđen. On, jednostavno, ne daje rezultat. Kako vrijeme prolazi, a situacija se pogoršava, spoznaja o nefunkcionalnosti prosto se neće moći ignorirati. Jer, ni Vladimir Putin, predsjednik Rusije, a ni Islamska država ne razlikuju EU od NATO-a, te oboje napadaju u svojoj kampanji protiv Zapada – pišu autori analize.

Oni pozivaju EU da pokaže mišiće i počne raditi na ideji izgradnje vojske.

Brza reakcija

Predlažu da bude iskorišten model snaga za brzu reakciju. Time bi Unija pokazala mnoge od svojih kvaliteta. Države članice na istoku dobile bi osjećaj da nisu drugorazredne, mogli bi biti iskorišteni brojni kadrovi NATO-a koji su ostali bez posla zbog rezanja budžeta tog saveza, a angažman armije EU ne bi bio kršenje dila NATO - Rusija da nove stalne vojne baze zapadnog vojnog saveza neće biti otvarane u novim članicama EU.

Basiner i Fogel zaključuju da bi armija EU u potpunosti bila komplementarna sa NATO-om i, bez ikakve sumnje, učvrstila sigurnost Evrope.

Unija kao politički faktor 

Basiner i Fogel naglašavaju da formiranje evropske armije jeste i jedan od modela da Unija postane globalni politički faktor. Ona bi postepeno, na dobrovoljnoj bazi, uključivala sve države Evrope, a jedna od divizija bila bi pod komandom oficira iz Velike Britanije. Iz te divizije došao bi bataljon u Tuzlu. Inače, rezervni bataljon britanske vojske i sada je na raspolaganju institucijama EU i može vrlo brzo biti poslan i u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.