BIH

Ambasador Hajrić nije se pojavio na obilježavanju Dana nezavisnosti BiH u Australiji

Hajrić: Odbija saradnju

S. KURT

24.2.2018

Ambasador Bosne i Hercegovine Mirza Hajrić nije se pojavio na proslavi Dana nezavisnosti BiH, koju je za visoke političke, diplomatske, kulturne i javne zvaničnike organizirala počasna konzulica naše zemlje Đemila Gabrijel (Gabriel) u Novom Južnom Velsu. 

Prijemu je, da oda poštovanje našoj zemlji, svim njenim građanima, onima koji žive u Australiji, te počasnoj konzulici, prisustvovala i premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan (Gladys Berejilkian). Među gostima su bili i predstavnici parlamenta, australskih ministarstava, konzuli Švicarske, Pakistana, Grčke, Japana, Portugala, Rusije, Turske, vicekonzul Sjedinjenih Američkih Država…

Uspješna Bosanka

Odsustvo zvaničnog predstavnika BiH, ambasadora Hajrića, nije opravdano, pa je bilo teško objasniti zašto nije na prijemu.

Inače, Đemila Gabrijel jedna je od najuspješnijih Bosanki u Australiji, bavi se nekretninama širom svijeta, udata je za australskog biznismena Krisa Gabrijela (Chris Gabriel), jednog od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.


Premijerka Beredžikilijan i konzulica Gabrijel

Kad je prije godinu imenovana, isticano je da je njen dolazak na funkciju počasne konzulice uslijedio nakon duge, izuzetno plodne saradnje s Ambasadom BiH u Kanberi. Sve do dolaska ambasadora Hajrića.

Konzulica Gabrijel već je pisala nadležnima da joj je ambasador Hajrić uskratio obraćanje povodom proslave Dana državnosti BiH, a organizatorima je zabranio i da je pozovu na svečanost. U pismu koje je krajem prošle godine uputila Predsjedništvu BiH, naglasila je:

Interes BiH

- Ostvarila sam odličnu saradnju s prethodnim ambasadorima BiH u Australiji i Novom Zelandu i učvrstila kontakte u Australiji koji su doprinosili našoj zemlji, a sada sam dovedena u poziciju da nemam nikakvu komunikaciju s ambasadorom, te sam isključena i iz formalnih ceremonija i događaja.

Od Predsjedništva BiH počasna konzulica Gabrijel zatražila je intervenciju kako bi, naglašava, “interes BiH bio primarni fokus uloge ambasadora BiH u Australiji i Novom Zelandu, u odnosu na lične poglede i predrasude”. Nikad nije dobila zvanični odgovor!

Ni na jednom događaju 

Za vrijeme posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića Australiji u novembru prošle godine, počasna konzulica nije pozvana ni na jedan događaj.

I na to je upozorila Predsjedništvo BiH. U Ministarstvu vanjskih poslova postoje, također, pisma u kojima je govorila o odnosu ambasadora BiH prema njoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.