BIH

Anel Kljako: Žalosno je što u Mostaru deset godina nisu održani lokalni izbori

M .H. - M. Sm.

25.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

(Foto: M. Smajkić)

Predsjednik Gradskog odbora SBB-a Anel Kljako iznio je kako je žalosna činjenica da se navršilo deset godina, a da u Mostaru nisu održani lokalni izbori. Istaknuo je kako je neophodna snažna proevropska inicijativa kako bi se došlo do zajedničkog rješenja u korist građana Mostara.

Kljako je upoznao novinare da je u petak obavijestio kolege iz SDA o tome da se SBB vraća svom izvornom prijedlogu.

- To znači da kompromisi koje smo mi učinili prema SDA više ne vrijede jer je taj prijedlog pao u Parlamentarnoj skupštini. Prema našem izvornom prijedlogu građani će imati priliku birati po jednog kandidata iz svakog naroda za gradonačelnika, a potom će Gradsko vijeće birati gradonačelnika i dvojicu dogradonačelnika. Znate da su, po usaglašenom prijedlogu sa SDA, bila po dva kandidata iz svakog naroda, a mi nismo za to da građani biraju, a vijećnici probiraju između kandidata - istaknuo je Kljako.

Napomenuo je da je cilj ovog sastanka bio da se pokaže zajednička inicijativa.

- Htjeli smo pokazati da ćemo ubuduće zajednički djelovati po pitanju rješenja Grada Mostara i više smo se bazirali na osnovne principe koje ćemo zastupati na sutrašnjem sastanku.

Predsjednik GO Demokratske fronte Mahmut Trčalo naveo je kako dvije vladajuće stranke, odnosno SDA i HDZ BiH više nemaju ekskluzivno pravo da samo one raspravljaju o budućnosti građana ovog grada.

- Sutra ćemo izaći na razgovore i imati svoje principe. Držat ćemo se prijedloga koji su zajednički dali DF i SDP, ali smo spremni i na kompromise u tom smislu da koliko god SDA i HDZ budu mogli približiti svoje stavove, mi ćemo ih podržati, ali, naravno, ako se to uklapa u naše principe - kazao je Trčalo.

12:44

Sastanku u Mostaru prisustvovao je i predsjednik KO SDP-a HNK Zoran Mikulić. 

- Nakon evidentnog administrativnog nasilja nad ustavom, izbornim zakonom, izbornim procesom provedenim od CIK-a u proteklih nekoliko dana, čemu smo svi bili svjedoci, gdje je iskazan jedan podanički odnos pojedinih članova CIK-a prema određenim političkim strankama koje su u biti njih osobno podržale prilikom izbora u CIK, što je definitivno uništilo kredbilitet CIK-a, mi smo bili prinuđeni zaštititi minimalni dignitet zdravog razuma, građana i birača, prvenstveno Mostara, jer se ovdje radi o Mostaru. Zbog toga smo bili prinuđeni udružiti se u jedan proevropski blok i zajednički nastupiti na nekim minimalnim principima koje smo usaglasili i zajednički nastupiti na predstojećim pregovorima oko rješenja pitanja Grada Mostara - kazao je Mikulić.

12:31

Na pres-konferenciji javnosti su izneseni zaključci s današnjeg sastanka.

- Saglasni smo da ćemo učiniti sve da se izbori u Mostaru obavezno održe - prvi je zaključak. 

Istaknuto je i da su polazna osnova za pregovore izvorni prijedlozi SBB-a, SDP-a, DF-a, na kojima će graditi kompromise.

Učesnici sastanka u Mostaru pozvali su i Američku ambasadu, OHR i Evropsku komisiju da se aktivno uključe u pregovarački proces.

12:00

Sastanak u Mostaru upravo je završen. U toku je pres-konferencija.

11:45

Sastanak u Mostaru još je u toku. Sastanku ne prisustvuju predstavnici Naše stranke.

11:10

U Mostaru je počeo sastanak kojem prisustvuju predstavnici SBB-a, SDP-a i DF-a, na kojem će razgovarati o načinu kako da se održe izbori u ovom gradu.

Ovaj, kako ga neki nazivaju, građanski blok, sastanak održava u prostorijama SDP-a u Mostaru i ovo je svojevrsni nastavak saradnje iskazan u petak.

Da podsjetimo, ove stranke iskazale su veliko protivljenje pokušaju CIK-a da na mala vrata uvede novu segregaciju i nametne izborna rješenja koja odgovaraju HDZ-u, a SDA ih je ''mudro'' prešućivala.

Nakon sastanka bit će upriličene izjave za medije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.