BIH

"Decembar 1992." dokumentarni film o 75 poginulih sarajevskih boraca

Fena

25.2.2018

Dokumentarni film "Decembar 1992.", čija premijera će biti 27. februara, posvećen je 75-orici poginulih boraca koji su živote dali u decembru 1992. godine, i obrađuje najveće sarajevske bitke. U filmu je ispričana priča o svakom od njih uz autentične snimke iz tog perioda.

Kako je za Fenu kazao producent filma Samir Petrović, mjesto dešavanja je brdo Žuč. 

- Ovaj film posvećen je svim braniocima Sarajeva u znak sjećanja na herojsku borbu za opstanak BiH. U najvećim sarajevskim bitkama na širem području brda Žuč, po nezvaničnim podacima, braneći Sarajevo svoj život je dalo na stotine branilaca, a preko 1.000 njih je teže i lakše ranjeno - kazao je Petrović. 

U dokumentarnom filmu svaki od ovih 75 boraca posebno je 'obrađen', govori se o svakom poginulom borcu ponaosob, koliko su imali godina, kad su pristupili Armiji BiH, gdje su boginuli, u kakvim okolnostima i od čega.

Cilj dokumentarnog filma, ističe Petrović, jeste sačuvati od zaborava najsvjetlije stranice historije BiH, da budućim generacijama bar djelimično prikažu kako je to "četvrta vojna sila u Evropi udarila na Sarajevo i BiH, te kako su zločinci sa brda iznad grada pobili više od 15.000 stanovnika Sarajeva, od čega je bilo 1.500 djece."

 - Poseban značaj ovoj priči daje činjenica da je Sarajevo u ovim bitkama odbranjeno – rekao je Petrović.

Naglasio je da je film autentičan, te da se unijelo mnogo emocija i truda u snimanje dokumentarca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.